19.7.08

Πετρέλαιο, αγορές και τοποθετήσεις

Διίστανται οι απόψεις για το βάθος της κρίσης είναι σίγουρο!
τα χρηματιστήρια θα κάνουν ράλλυ των κορόιδων με πρόσχημα την πτώση της τιμής του πετρελαίου,που θα οφείλεται όμως στην ύφεση. δηλ. τα χρηματιστήρια θα πρέπει να προεξοφλήσουν την ύφεση."μοχλευμένους" εννοώ πάλι στα χρηματιστήρια,HF-PEF κλπ. πουλήστε τώρα στο -50 %,αλλιώς σε 2-3 χρόνια στο -90% .
λέει ο ΚΥΠΡΙνΟΣ στο ποστ του zaftheo, ίσως σε απάντηση μου, όταν σημείωσα ότι:
1. πριν όλες τις υφέσεις από '74 το πετρέλαιο έκανε double score2. μειώσεις επιτοκίων στην ΕΕ με τα μυαλό της ΕΚΤ δε βλέπω.. για us το συζητάμε3. η αύξηση του πετρελάιου πέρασε στα υπόλοιπα προϊόντα, ότι και να λένε στη us
Ποια εξήγηση δόθηκε για τη μείωση του πετρελαίου κατά 10%; Η αύξηση των αποθεμάτων (αύξηση προσφοράς) και η αναμενόμενη μείωση της ζήτησης για καύσιμα λόγω "ύφεσης". Ο δε ΟΠΕΚ έδωσε και τιμή΄-στόχο στα $135!!
Μα εάν έχουμε "ύφεση", οι μετοχές θα πάνε καλύτερα; Bear market rally όμως υπάρχουν και γι'αυτό τα λένε κι έτσι!
Τέτοιες περιόδους παρατηρείται μια συγκέντρωση του ανταγωνισμού (είτε σε κλάδους οικονομίας, είτε σε μετοχές), μια φάση της αγοράς όπου αυτή τείνει περισσότερο σε ολιγοπωλιακό ανταγωνισμό. [και μη μιλήσει κάποιος για ανταγωνισμό πριν μετρήσει πόσες εταιρείες έχει ο κάθε κλάδος της πραγματικής οικονομίας] Και είναι και ο φόβος του zaftheo: Πιθανολογείται δε ότι σε περίπτωση που οι αγορές επιδεινωθούν εκ' νέου η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση θα υποφέρει ελλείψει κεφαλαίων που θα τη στηρίξουν. Mπορεί να πει κάποιος ότι τα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε μικρές και μεσαίες (market cap) εταιρείες θα στραφούν (ξανά) στις μεγαλύτερες, ενώ υπάρχουν και φήμες για νέα αναθεώρηση των δεικτών - στους οποίους επενδύουν τα διάφορα funds. Σκέψεις για ftse-20 σε 25 και ftse-40 σε 20...
Επομένως, μια περίοδο όπου σημαντικά κεφάλαια μετακινήθηκαν στα εμπορεύματα και ειδικά στο αγαπημένο τους πετρέλαιο μπορεί να εναλλαχθεί με τοποθετήσεις συγκέντρωσης εκ νέου των αγορών. Η επιλογή είναι στρατηγική και καθόλου βραχυπρόθεσμη. Περιμένω τις επόμενες τοποθετήσεις τουλάχιστον των "διαφανή" funds, όπως τα swf.

No comments: