26.7.08

Βαριά ονόματα στις μπίζνες των σκουπιδιών

Συνωστισμός ισχυρών ομίλων παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων, το εναρκτήριο λάκτισμα για το άνοιγμα της οποίας έδωσε στα μέσα της εβδομάδας η Κυβερνητική Επιτροπή.
Οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας προσπαθούν να πάρουν θέση σε μια αγορά που εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 2,5 δισ. ευρώ την προσεχή πενταετία, εν μέσω απειλών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για βαρύτατα πρόστιμα στη χώρα μας που θεωρείται ουραγός στην προστασία του περιβάλλοντος.
Πάντως, παρά τους ελάχιστους μήνες που απομένουν μέχρι να λήξουν οι προθεσμίες που έχει θέσει η Κομισιόν, πολλά έργα καθυστερούν.
Μερίδιο
Εκτός από τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, όπως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η J&P ΑΒΑΞ, νέοι «παίκτες» εισέρχονται στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων, όπως ο όμιλος Λάτση, ο όμιλος Κοπελούζου, ο όμιλος Intracom, η Μηχανική, κ.λπ.
Μερίδιο θα διεκδικήσουν και ευρωπαϊκοί κολοσσοί, όπως οι γαλλικές VeoliaEnvironnementκαι SuezEnvironnementπου κυριαρχούν στη διεθνή αγορά.
Συμμαχίες αναζητούν και μικρότεροι εγχώριοι όμιλοι όπως η εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του Λονδίνου Helesi PLC του Σάκη Ανδριανόπουλου, η τεχνική εταιρεία Μεσόγειος, η εισηγμένη Έδραση Χ. Ψαλλίδας, αλλά και μεγάλες βιομηχανίες που μπορούν να αξιοποιούν το προϊόν της επεξεργασίας απορριμμάτων ως πρώτη ύλη.
Ο όμιλος Βιοχάλκο, μέσω της θυγατρικής Αειφόρος ΑΕ, ανακυκλώνει περί τους 300.000 τόνους υποπροϊόντων μετάλλου - αλουμινίου ετησίως, κυρίως για λογαριασμό των βιομηχανικών του μονάδων. Η Αειφόρος διαθέτει θυγατρική στη Βουλγαρία όπου λειτουργεί η βιομηχανία Stomana του ομίλου Βιοχάλκο.Στη συνεδρίαση της Τρίτης η Κυβερνητική Επιτροπήενέκρινε το σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών να κλείσουν 3.000 ανεξέλεγκτες χωματερές (ΧΑΔΑ) που λειτουργούν στην Ελλάδα και να δημιουργηθούν Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), από την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με ιδιώτες. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν κλείσει οι μισές από τις συγκεκριμένες χωματερές, αλλά ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθ. Νάκος δήλωσε πως και μετά την εκπνοή της προθεσμίας της Κομισιόν (31/12/2008) θα μένουν ανοιχτές περί τις 490.
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=21&la=1&artid=57794&catid=6

No comments: