24.7.08

Χρόνος χρειάζεται

Ξανά στα ίδια...
Όχι ότι η ψυχολογία χάλασε αλλά τα rally έχουν και κλείσιμο θέσεων και profit taking.
Αλλά και - ακριβώς - 900 μονάδες από το τελευταίο χαμηλό ή λίγο πάνω από 8% ο DJIA...
Υπεραγορασμένοι σε ένα bear market rally... Ειδικά τα αμαρτωλά financials...
Μια μικρή αναμονή θα επιβεβαιώσει, ή όχι, εάν έχουμε ένα κλασσικό bull trap.
Ο S&P500 από την άλλη κάθεται στα χαμηλα Μαρτίου.

Απέναντι: συνέχεια πτώσης πετρελαίου, εισαγωγή νέας νομοθεσίας με συμφωνία Δημ.-Ρεπ. και Μπους, ανακοινωθέντα κέρδη

[σημείωση: όταν στο α' τρίμηνο οι προβλέψεις των αναλυτών έπεφταν συνέχεια έξω, αυτοί κατέβασαν το πήχη πολύ χαμηλά για τα επόμενα τρίμηνα και έγιναν πολύ απαισιόδοξοι, τώρα βλέπουμε τις προβλέψεις τους να πέφτουν έξω προς τα κάτω - κάτι τελείως πλασματικό σε σχέση με τις προβλέψεις πριν από 6-8 μήνες]

Τι μπορεί να πει κάποιος;
Δεν ξέρω εάν τα financials πρέπει να πέσουν, αλλά μια γρήγορη ανάκαμψη θα είναι έκπληξη. Η αγορά κατοικίας έχει ακόμα δρόμο. Αυτό που φαίνεται είναι ότι ανέβηκαν πολύ ψηλά πολύ γρήγορα αλλά ας μην ξεχνάμε και το "ξύλο" τόσων μηνών, το οποίο αφήνει ανοδικά περιθώρια. Όμως δε φαίνεται ότι είμαστε σε μια περίοδο όπου χτίζονται θέσεις για ένα μεγάλο bull market, κάτι που κρατάει συνήθως αρκετούς μήνες.
Το σίγουρο είναι ότι είμαστε σε μια κρίσιμη φάση για το τελευταίο rally: οι ταύροι αναρωτιώνται εάν το bear market τελείωσε.

Ενώ η FED άνοιξε εχθές τη Φαιά Βίβλο (Beige Book) και η κατάσταση όπως περιγράφεται είναι κάπως έτσι: αδυνάμη-πιο αδύναμη-ακόμα πιο αδύναμη η οικονομία... η καταναλωτική ζήτηση έχει επηρεαστεί... οι ανησυχία των πολιτών αυξήθηκε... και βέβαια είναι ακόμα πιο αισθητός ο πληθωρισμός... και οι επιχειρήσεις φαίνονται αδύναμες να περάσουν αυξήσεις στους καταναλωτές... αν προσθέσουμε και την ανεργία = στασιμοπληθωρισμός... και το μόνο "θετικό" είναι ότι οι αυξήσεις μισθών δεν ακολουθούν το πληθωρισμό...
Καλά, η αγορά κατοικίας έχει επιδεινωθεί από τη πιστωτική κρίση, η απειλή για την ανάπτυξη, αλλά αυτό είναι "παλαιά νέα" (που όμως κάνουν τη μεγάλη ζημιά).
Και η FED τα θύμησε όλα αυτά!
Κι όλα αυτά το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλουν χρόνο.

No comments: