21.7.08

Σε κλοιό πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης

«Tο θέμα δεν είναι αν θα έχουμε επιβράδυνση, αλλά πόσο απότομη θα είναι αυτή». Aυτό είναι για τους περισσότερους αναλυτές και επιφανείς οικονομολόγους το βασικό ερώτημα για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην πραγματική οικονομία, που αναδεικνύεται πλέον στην αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης.
H οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, εντείνονται οι πιέσεις στα εισοδήματα από τον πληθωρισμό που κινείται και αυτό τον μήνα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, χωρίς να αποκλείεται να σπάσει το φράγμα του 5%. H ανησυχία ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στο κυβερνητικό επιτελείο.
Σε εγρήγορση βρίσκεται και η Tράπεζα της Eλλάδος καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον κυριακάτικο Tύπο, ανησυχεί για την επάρκεια ρευστότητας στο σύστημα, που πιέζεται από τη διεθνή κρίση.
Στο πλαίσιο της διασφάλισης της υγείας του συστήματος σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, ο νέος διοικητής της TτE κ. Γ. Προβόπουλος δεν παύει να ανησυχεί για τυχόν έξαρση των επισφαλειών και ζητά με επιστολή του στις τράπεζες λεπτομερή ενημέρωση για ισολογισμούς ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για ορισμένες μικρότερες τράπεζες που έχουν και πιο περιορισμένη πιστοληπτική ικανότητα.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9424&pubid=2653104

No comments: