28.10.08

Β. Gross: Από αυτή την εβδομάδα το "ξεπάγωμα" των πιστωτικών αγορών

Την προσδοκώμενη επίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένεται να έχουν οι διαδοχικές κυβερνητικές παρεμβάσεις στις ΗΠΑ, απελευθερώνοντας από αυτή κιόλας την εβδομάδα κεφάλαια από τις πιστωτικές αγορές, προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος της Pacific Investment Management, Bill Gross, στο πλαίσιο συνέντευξης στο CNBC.

"Μιλάμε για δισεκατομμύρια δολάρια που θα δοθούν για τη διάσωση των αγορών, ή μάλλον της ρευστότητας των αγορών” επισήμανε ο Gross, αποδίδοντας το γεγονός χάρη στη συνδυασμένη ευνοϊκή επίδραση από την έναρξη του προγράμματος αγοράς εμπορικών ομολόγων από την Fed, την εφαρμογή του σχεδίου Paulson και την έναρξη της χρηματοδότησης για τη σταθεροποίηση των money market funds.

O ιδρυτής της “γιγαντιαίας” εταιρείας επένδυσης σε ομόλογα προέβλεψε ταχεία συρρίκνωση στα spread μεταξύ του libor και των επιτοκίων στα οποία η αμερικανική κυβέρνηση θα αποκτήσει εμπορικά ομόλογα χρηματοπιστωτικών εταιρειών, που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών της εταιρείας.

Τη Δευτέρα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, ορίσθηκε στο 1,88% το επιτόκιο στο οποίο προτίθεται να αγοράσει τριμηνιαία εμπορικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης από χρηματοοικονομικές εταιρείες, χάρη στη νέα πιστοληπτική ικανότητα της Fed. Για εμπορικά ομόλογα διασφαλισμένα με ενυπόθηκα δάνεια, το επιτόκιο ορίσθηκε στο 3,88%.

"Δεν υπάρχει τρόπος το τριμηνιαίο libor να παραμείνει για πολύ καιρό στο 3,5 (%), από τη στιγμή που η Fed είναι πρόθυμη να αγοράσει εμπορικά ομόλογα, επισήμανε ο Gross. "Αυτό θα κλείσει πολύ γρήγορα”.

Ο Gross, που την Παρασκευή δήλωσε στο CNBC πως η χρηματοπιστωτική κρίση ενδέχεται να διαρκέσει τρία με τέσσερα χρόνια, ανέφερε τη Δευτέρα πως τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των αγορών είναι αναγκαία για την συνολική απομόχλευση της πίστωσης.

http://www.capital.gr/dj/news.asp?Details=605973

No comments: