2.3.09

Δεν έφτασαν τα 150 δις, Νέο πακέτο κρατικής βοήθειας ύψους 30 δισ. δολαρίων χορηγήθηκε στην AIG

Το πακέτο κρατικής βοήθειας ύψους 150 δισ. δολαρίων που χορηγήθηκε στην AIG φαίνεται πως δεν μπορούσε να καλύψει τις ζημίες του αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού.

Την Κ.Δευτέρα ανακοινώθηκε η χορήγηση επιπρόσθετης κεφαλαϊκής ενίσχυσης, ύψους 30 δισ. δολαρίων, επιβεβαιώνοντας όσα έγραφε τις προηγούμενες ημέρες η Wall Street Journal.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, οι ζημίες της AIG ξεπέρασαν τα 60 δισ. δολάρια και συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 61,7 δις, έναντι ζημιών 5,29 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2007.

Οι ζημίες αυτές είναι οι υψηλότερες -σε τριμηνιαία βάση- στην αμερικανική επιχειρηματική ιστορία.

«Με βάση τον συστημικό κίνδυνο που η AIG συνεχίζει να αντιπροσωπεύει και την εύθραυστη κατάσταση των αγορών σήμερα, το πιθανό κόστος στην οικονομία και τον φορολογούμενο από την κυβερνητική αδράνεια θα ήταν εξαιρετικά υψηλό» επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και της Fed.

Στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης, η AIG πρέπει να πωλήσει το 20% περίπου των βασικών της δραστηριοτήτων (ασφαλίσεις ιδιοκτησίας και ατυχημάτων) στο κράτος και να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό εταιρικό σχήμα με νέα ονομασία και διοίκηση.

Η AIG έχει «στεγνώσει» από ρευστότητα και δεν έχει καταφέρει να βρει αγοραστές για μονάδες της, ώστε να εξασφαλίσει τα κεφάλαια για μπορέσει να αποπληρώσει το δάνειο των 150 δισ. δολαρίων προς το αμερικανικό κράτος.

Σε αντάλλαγμα για τα 30 δισ. δολάρια, το αμερικανικό δημόσιο θα πάρει προνομιούχες μετοχές. Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση θα ανταλλάξει τις προνομιούχες μετοχές, ύψους 40 δισ. δολαρίων που ήδη κατέχει, με νέες μετοχές, οι οποίες «έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τις κοινές ονομαστικές μετοχές».

Ο τόκος που πληρώνει η AIG είναι 10%.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

No comments: