2.3.09

«Βουτιά» στην Ευρώπη, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1997 άνοιξε ο Dow Jones

Μεγάλη πτώση στις χρηματαγορές διεθνώς τη Δευτέρα εξαιτίας φόβων για επιδείνωση της οικονομικής κρίσης μετά τις απώλειες-μαμούθ που ανακοίνωσε ο ασφαλιστικός κολοσσός της AIG και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 14,1 δισ. ευρώ στην οποία προχωρά η HSBC. Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1997 το άνοιγμα του Dow Jones, «τριγμοί» στις ευρωπαϊκές αγορές...

Ο δείκτης Dow Jones άνοιξε κάτω από το επίπεδο των 7.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 1997, καθώς οι υψηλότερες -σε τριμηνιαία βάση- ζημίες στην αμερικανική επιχειρηματική ιστορία που ανακοίνωσε ο ασφαλιστικός όμιλος της AIG πυροδοτούν ανησυχίες ότι η οικονομική κρίση βαθαίνει περισσότερο.

Στο άνοιγμα ο Dow Jones έπεσε τη Δευτέρα 122,74 μονάδες (1,74%), στις 6.940,19 μονάδες. Ο Standard and Poor's 500 κινήθηκε πτωτικά σε ποσοστό 1,90%, στις 721,11 μονάδες. Και ο Nasdaq έπεσε 1,40%, στις 1.358,61 μονάδες.

Ταυτόχρονα, καταγράφηκε μεγάλη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 έφθασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σε χαμηλό εξαετίας, τη στιγμή που έπεφταν ραγδαία τα χρηματιστήρια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Ντόμινο» από AIG και HSBC

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών κλονίστηκε από το βάρος της απωλειών-μαμούθ της AIG και της ταυτόχρονης ανακοίνωσης της HSBC -της μεγαλύτερης βάσει κεφαλαιοποίησης- ευρωπαϊκής τράπεζας- ότι προχωρεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 14,1 δισ. ευρώ (καθώς και σε κατάργηση 6.100 θέσεων εργασίας).

Οι ζημίες από τα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης (subprime loans) οδήγησαν σε σημαντική μείωση τα κέρδη της HSBC το 2008. Τα κέρδη της μεγαλύτερης -βάσει κεφαλαιοποίησης- ευρωπαϊκής τράπεζας HSBC μειώθηκαν στα 5,73 δισ. δολάρια, έναντι 19,1 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2007.

Στην απαισιοδοξία των επενδυτών ήλθαν να προστεθούν και τα σχόλια του δισεκατομμυρίουχου επενδυτή Ουόρεν Μπάφετ, ο οποίος δήλωσε ότι «η οικονομία θα παραπαίει όλο το 2009», μεταδίδει το Reuters.

Ως προς την AIG, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη χορήγηση επιπρόσθετης κεφαλαϊκής ενίσχυσης, ύψους 30 δισ. δολαρίων, στον ασφαλιστικό «γίγαντα», σε μία προσπάθεια να αποτραπεί μία κατάρρευση που θα απειλούσε ευθέως τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, οι ζημίες της AIG ξεπέρασαν τα 60 δισ. δολάρια και συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 61,7 δις, έναντι ζημιών 5,29 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2007. Οι ζημίες αυτές είναι οι υψηλότερες -σε τριμηνιαία βάση- στην αμερικανική επιχειρηματική ιστορία.

Newsroom ΔΟΛ

No comments: