3.3.09

ΗΠΑ: “Ρουσβελτική στιγμή” το "πακέτο" Oμπάμα λέει στέλεχος της κυβέρνησης

Παρά το γεγονός ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού αγγίζει επίπεδα-ρεκόρ, οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να δυσκολευτούν στην αναζήτηση επενδυτών για τη χρηματοδότηση του "πακέτου" δημοσιονομικής ενίσχυσης της οικονομίας, ύψους 787 δισ. δολλαρίων, δήλωσε την Τρίτη μία εκ των κορυφαίων οικονομικών συμβούλων του Μπαράκ Ομπάμα.

“Δεν βρίσκω πιθανό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην αναζήτηση των κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του πακέτο, καθώς οι επενδυτές μετά χαράς θα δανείσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ με χαμηλά επιτόκια” δήλωσε η Christina Romer, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων, κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας στο Roslyn της Βιρτζίνια.

Επίσης η Romer δήλωσε ότι ο δανεισμός προς την κυβέρνηση δεν θα αντικαταστήσει άλλες μορφές δανεισμού καθώς αφ΄ενός ο κυβερνητικός δανεισμός με σκοπό τη χρηματοδότηση των φορολογικών περικοπών, αφ΄ετέρου η αύξηση της κατανάλωσης αποτελούν παράγοντες τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης του συνολικού όγκου χορηγήσεων, αποθεμάτων και επενδύσεων.

Στη συνέχεια η Romer αντέκρουσε το επιχείρημα ότι το "πακέτο" δεν θα έχει αποτέλεσμα λόγω της εξασθένησης των χρηματαγορών και μη ομαλής ροής πιστώσεων.

“Πιστεύω ότι η δημοσιονομική πολιτική θα αποκτήσει περισσότερη ενέργεια σε αυτή την περίπτωση” δήλωσε. “Όταν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απολαμβάνουν ρευστότητα λόγω της μείωσης του δανεισμού, όσα χρήματα αποκτούν είναι πιθανό να τα ξοδεύουν”. Η Romer τέλος, χαρακτήρισε το "πακέτο" ως μία “ρουσβελτική στιγμή”.

http://www.capital.gr/News.asp?id=687899

No comments: