30.7.10

Πέφτουν οι ρυθμοί ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία

Ανακοπή της δυναμικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ στο β΄ εξάμηνο του 2010 «βλέπουν» οι αναλυτές, μετά τους ισχυρούς ρυθμούς ανόδου του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας στο α΄ και στο β΄ τρίμηνο της εφετινής χρονιάς. Σε ανάλυσή της η Αlpha Βank τονίζει ότι στο τρέχον εξάμηνο αναμένεται σημαντική επιβράδυνση της αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η άνοδός του το 2010 ως σύνολο να εκτιμάται τώρα σε επίπεδα κάτω του 3%. Ειδικότερα, επισημαίνεται η νέα πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Reuters / University of Μichigan τον Ιούλιο, η πολύ περιορισμένη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο, η πτωτική πορεία των πωλήσεων και της κατασκευής κατοικιών στην αγορά ακινήτων, αλλά και η διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών τον Μάιο.

Επιπλέον ο πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω στο 1,1% τον Ιούνιο, ενώ και ο δομικός πληθωρισμός διατηρείται στο 0,9%. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Αlpha Βank, τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η Fed θα συνεχίσει να διατηρεί το επιτόκιο παρέμβασης στο σημερινό πολύ χαμηλό επίπεδο του 0,0%-0,25% τουλάχιστον ως το γ΄ τρίμηνο του 2011. Σχετικά σημειώνεται η διαμόρφωση των αποδόσεων των 2ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ στο 0,58% και των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων στο 2,9%.

Στον αντίποδα, στην ευρωζώνη καταγράφεται η εντυπωσιακή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάιο, η οποία σηματοδοτεί την αύξησή της κατά 2,5% σε τριμηνιαία βάση στο β΄ τρίμηνο του 2010 και την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση στο ίδιο τρίμηνο, έναντι 0,2% τους πρώτους τρεις μήνες της εφετινής χρονιάς. Η τράπεζα, στην ίδια ανάλυση, υπογραμμίζει ότι η εξέλιξη αυτή και η σχετική ομαλοποίηση των συνθηκών στις αγορές κρατικών ομολόγων των χωρών της Νότιας Ευρώπης οδήγησαν στη σημαντική ανατίμηση του ευρώ στα 1,3 δολάρια.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=18&artId=346124&dt=30/07/2010

No comments: