24.7.10

Η ΕΚΤ ζητά διεθνή δημοσιονομική λιτότητα

Περικοπές δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων θα πρέπει να επιβληθουν αμέσως σε όλο τον βιομηχανοποιημένο κόσμο, καθώς οι ενδείξεις για υγιή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας διογκώνονται, σύμφωνα με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Jean-Claude Trichet.

Σε οξύ άρθρο του στους "Financial Times", ο κ. Trichet ισχυρίζεται ότι οι ρυθμιστικές αρχές που θέλουν να παρατείνουν τα μέτρα στήριξης κάνουν λάθος και η μείωση του δανεισμού θα έχει εντέλει "πολύ περιορισμένη επίδραση" στην ανάπτυξη.

Η ευρωπαϊκή αυτή άποψη έρχεται σε αντίθεση με τα κλιμακούμενα αιτήματα στις ΗΠΑ να καθυστερήσει η δημοσιονομική λιτότητα τουλάχιστον μέχρι το 2011 και δείχνει ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τονωθεί η παγκόσμια ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση των δύο τελευταίων ετών.

Επιτιθέμενος στην αμερικανική κυβέρνηση και στο ΔΝΤ, ο κ. Trichet επέκρινε τα μέτρα στήριξης του προϋπολογισμού της περυσινής χρονιάς.

"Με το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων αξιολόγησης, βλέπουμε πόσο ατυχές ήταν το υπεραπλουστευμένο μήνυμα της δημοσιονομικής στήριξης που δόθηκε σε όλες τις βιομηχανικές οικονομίες με το μότο ΄΄στηρίξτε, ενεργοποιείστε, ξοδέψτε΄΄".

Την αμερικανική άποψη υπέρ της συνέχισης της βραχυπρόθεσμης στήριξης επανέλαβε ο κ. Ben Bernanke, διοικητής της Federal Reserve, μόλις χθες. "Βραχυπρόθεσμα πιστεύω ότι θα κρατήσουν λογικά επίπεδα δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας", δήλωσε.

Ο κ. Bernanke μίλησε στο αμερικανικό Κογκρέσο για τα περαιτέρω μέτρα που ενδεχομένως να λάβει η Fed, αν η οικονομική ανάπτυξη απογοητεύσει. Ξεκαθάρισε ότι η Fed σκέφτεται να καθορίσει συνθήκες που θα πρέπει να υπάρξουν πριν μελετήσει αύξηση στα επιτόκια.

Η έλλειψη συγχρονισμού στις περικοπές των προϋπολογισμών καθρεφτίζει εν μέρει τη διαφορετική τύχη των οικονομιών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τα χθεσινά αμερικανικά στοιχεία έδειξαν μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση στις πωλήσεις κατοικιών, αλλά νέα αύξηση στους νέους ανέργους.

Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη, αν και ήταν αδύναμη στο α΄ τρίμηνο, εμφανίζεται ανέλπιστα δυνατή στα πιο τελευταία στοιχεία, και αυτό ίσως σημαίνει ότι οι επιπτώσεις από την ελληνική κρίση χρεών ήταν πιο περιορισμένες απ’ όσο αναμενόταν.


ΠΗΓΗ: FT.com

No comments: