26.8.10

Το ΧΑ είναι μη επενδύσιμο και η ελληνική οικονομία μη χρηματοδοτήσιμη - Ο συνδυασμός της αποτυχίας

Αν αντιλαμβανόμαστε το ΧΑ και την οικονομία με τους όρους του σήμερα ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν.
Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε μεγάλη διόρθωση στο ΧΑ, στις τράπεζες και στις αγορές και ίσως σήμερα να υπάρξει αντίδραση μετά τον καταποντισμό των προηγούμενων ημερών.
Ωστόσο ας ληφθεί υπόψη ότι βρισκόμαστε πλέον στην χρονική ζώνη των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων των τραπεζών τα οποία δεν θα είναι καθόλου καλά.
Όμως αν αξιολογήσει κανείς τα βαθύτερα αίτια της κρίσης θα διαπιστώσει ότι το ΧΑ είναι μη επενδύσιμο δηλαδή το ΧΑ δεν αποτελεί προτεραιότητα για επενδύσεις των ξένων.
Οι πραγματικοί τελικοί επενδυτές δεν έχουν πλησιάσει το ΧΑ, στο ράλι του Ιουλίου εμφανίσθηκαν κατά βάση hedge funds και desk επενδυτικών οίκων με στόχο το βραχυπρόθεσμο κέρδος.
Το πρώτο στοιχείο δομικό στοιχείο για το ΧΑ είναι ότι ακόμη δεν έχει καταστεί επενδύσιμο.
Δηλαδή δεν το προτιμούν για σοβαρές και μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Αλλά μόνο για βραχυχρόνιες.
Το δεύτερο εξαγόμενο συμπέρασμα είναι ότι η οικονομία δεν είναι χρηματοδοτήσιμη καθώς ούτε το κράτος μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ίδια μέσα, ούτε οι τράπεζες μπορούν να προσφύγουν στις αγορές ούτε οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
Δηλαδή απλά το σύστημα δεν χρηματοδοτείται.
Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί με μεγάλες πιθανότητες στην αποτυχία και το αδιέξοδο.
Η Ελλάδα αν θέλει χρηματιστήριο που να προσελκύει μακροπρόθεσμους άρα και πιο σταθερούς επενδυτές θα πρέπει να καταστεί επενδύσιμη.
Όμως για να καταστεί επενδύσιμη θα πρέπει να καταστεί και χρηματοδοτήσιμη. Για να γίνουν όλα αυτά απαιτούνται όχι ενδείξεις αλλά αποδείξεις ότι τα έσοδα ελέγχονται και ότι η οικονομία μπορεί να σωθεί.
Με βάση τα στοιχεία Αυγούστου στα έσοδα η κυβέρνηση βλέπει βελτίωση αλλά αυτό δεν φθάνει απαιτούνται ακόμη 2-3 τρίμηνα ακόμη ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα.
Έως τότε το ΧΑ δεν είναι επενδύσιμο και η οικονομία δεν θα είναι χρηματοδοτήσιμη.

bankingnews

______________________________

Μάλλον συμφωνώ με ότι απαιτούνται 2-3 τρίμηνα για να δούμε που ακριβώς πάει το πράγμα.
Νομίζω ότι 3 τρίμηνα, έως το τέλος του α' εξαμήνου 2011, είναι το μίνιμουμ διάστημα. Στο ενδιάμεσο απαιτούνται επαφές και προσέλκυση επενδύσεων.
Το εάν θα απαιτηθεί μεγαλύτερο διάστημα (αν και κάτι που να προσεγγίζει όλο το 2011 ίσως και λίγο από 2012 είναι κάτι αναμενόμενο) νομίζω ότι πλέον εξαρτάται, εκτός από το που βρίσκονται οι κινήσεις προσέλκυσης επενδύσεων, από τη διεθνή συγκυρία και σίγουρα τη ρότα που θα αποφασιστεί από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Το θετικό, που πολλές φορές ξεχνάμε, είναι οτι η εγχώρια οικονομία είναι ρηχή ("εύκολα χαλάει εύκολα φτιάχνει" - αν και αυτή τη φορά είναι κάπως πιο δύσκολο) αλλά και ότι αναμένεται ορισμένες στρεβλώσεις να εξαλειφθούν βοηθώντας πολύπλευρα.
Και τα δύο "θετικά" βέβαια είναι υπό αμφισβήτηση.

No comments: