26.8.10

Πρόταση για ρήτρα ελεγχόμενης χρεοκοπίας

Η Γερμανία θέλει μηχανισμό για κράτη της Ευρωζώνης που δεν θα μπορούν να δανειστούν

Reuters, Bloomberg

Την πρόβλεψη «κουρέματος» των ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών που θα εκδοθούν μετά τα μέσα του 2013, όταν θα εκπνεύσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης των 750 δισ. ευρώ, για τις χώρες που τυχόν χρεοκοπήσουν, ζητεί Γερμανός βουλευτής των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών. Ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος προϋπολογισμού της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη δικλίδα ασφαλείας, που μεταφέρει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας στους επενδυτές, είναι ζωτική ώστε οι χώρες της Ευρωζώνης να μην απολέσουν στο εξής τον έλεγχο των οικονομικών τους, θέτοντας και πάλι σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του ευρώ.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, «χρειαζόμαστε μια ρήτρα αναδιάρθρωσης του χρέους, την οποία δεν διαθέταμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κι αυτό θα συζητήσουμε στην επόμενη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών». Ο κ. Μπάρτλε θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξουν αντιρρήσεις στην πρόταση, κυρίως από τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία. Διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι θα ασκηθούν έντονες πιέσεις από το Βερολίνο, ώστε να μην κληθούν ξανά οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώσουν τις ατασθαλίες άλλων. Παραδέχεται, δε, ότι η πρόταση διατυπώνεται στο πλαίσιο της αναζήτησης «ρεαλιστικών» στόχων από τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς η εναλλακτική λύση της ρήτρας εξόδου των «αμαρτωλών» χωρών από την Ευρωζώνη είναι ανέφικτη βάσει της συνθήκης της Ε. Ε.

Την ίδια ώρα, «σφάλματα» διακρίνει η Ιρλανδία στην τεχνική ανάλυση, με την οποία η Standard & Poor’s αιτιολογεί την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της στο ΑΑ-. Υιοθετώντας έντονα επικριτική στάση, επισημαίνει μάλιστα πως η ανάλυση απέχει από τις εκτιμήσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Τζον Κόριγκαν, διευθύνων σύμβουλος της ιρλανδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (NTMA), δήλωσε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι η ανάλυση «δεν είναι στιβαρή, και το γεγονός ότι χρειάστηκε να δημοσιεύσουν ειδικό παράρτημα που εξηγεί γιατί ξεπέρασαν τα συνήθη όρια της τεχνικής ανάλυσης ενισχύει την κριτική μας».

Η υποβάθμιση φέρνει τη βαθμολογία της S&P στο ίδιο επίπεδο με εκείνη της Fitch και μια βαθμίδα χαμηλότερη από εκείνη της Moody’s, η οποία προχώρησε σε αντίστοιχη κίνηση τον Ιούλιο. Ο οίκος αξιολόγησης αποδίδει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας κατά μια βαθμίδα -στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1995- στην επιβάρυνση της οικονομίας λόγω του κόστους στήριξης του τραπεζικού κλάδου. Δεν αποκλείει, δε, νέα υποβάθμιση «αν το κόστος στήριξης του τραπεζικού κλάδου αυξηθεί περαιτέρω».

Η ιρλανδική αντίδραση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η S&P συνυπολογίζει στο χρέος της χώρας τα ομόλογα με κρατική εγγύηση που εκδόθηκαν για τις ιρλανδικές τράπεζες, ως αντάλλαγμα για τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια που ανέλαβε η κρατική υπηρεσία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (ΝΑΜΑ), η λεγόμενη «κακή τράπεζα» της Ιρλανδίας. Αντιθέτως, η S&P δεν συνυπολογίζει την αξία των ομολόγων, παρότι -όπως επεσήμανε ο κ. Κόριγκαν- η εγγύηση για το 25% των δανείων είναι ακίνητα στο Λονδίνο. «Μιλά σοβαρά η S&P ότι τα ακίνητα δεν αξίζουν τίποτα;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Αποτέλεσμα των υπολογισμών της S&P είναι η πρόβλεψη για χρέος 137% του ιρλανδικού ΑΕΠ, την ώρα που οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης -στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται τα ομόλογα της ΝΑΜΑ- το υπολογίζουν στο 94%. Η S&P τοποθετεί το κόστος διάσωσης των τραπεζών στα 50 δισ. ευρώ, ποσό που ο κ. Κόριγκαν θεωρεί πως βρίσκεται «στην υψηλότερη κλίμακα των προβλέψεων οποιουδήποτε αναλυτή». Η εκτίμηση της κυβέρνησης τα υπολογίζει στα 25 δισ. ευρώ. Η υποβάθμιση πυροδότησε έκρηξη στις αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων, οι οποίες εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο. Η απόδοση του διετούς ομολόγου αυξήθηκε έως και κατά 31 μονάδες βάσης, στο 3,127%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Μαΐου, όταν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης άρχισαν να σχεδιάζουν πακέτο στήριξης της Ευρωζώνης.

No comments: