27.8.10

Die Welt: Κριτική στην ΕΕ για το χειρισμό της ελληνικής κρίσης

Σκληρή κριτική στον τρόπο που οι Ευρωπαίοι πολιτικοί χειρίστηκαν την κρίση στην Ελλάδα ασκεί η γερμανική εφημερίδα Die Welt, σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει οικονομίες μέχρι θανάτου».

Όπως επισημαίνει το άρθρο, στην περίπτωση της Ελλάδας η Ε.Ε. έκανε ένα λάθος «το οποίο δεν θα πρέπει να επαναλάβουν εάν μια άλλη χώρα έμπαινε σε παρόμοια οικονομική στενωπό». Ως σωστό δρόμο για έξοδο από την κρίση η εφημερίδα υποδεικνύει μία οικονομική πολιτική, η οποία θα σταθεροποιούσε τα δημόσια ελλείμματα χωρίς να παρεμποδίζει το κράτος να δίνει οικονομικά κίνητρα για την καταπολέμηση της ύφεσης.

«Κυρίως δυο μέτρα θα ήταν απαραίτητα», σημειώνει η εφημερίδα.

« Το πρώτο θα ήταν ένας δημοσιονομικός κανόνας, τον οποίο θα υιοθετούσε η ίδια η κυβέρνηση της θιγόμενης χώρας. Το ποσοστό του χρέους δεν θα έπρεπε να ξεπερνάει το 60%, έτσι όπως προβλέπεται και από το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το δεύτερο μέτρο θα ήταν η σύσταση μιας ειδικής επιτροπής δανεισμού, η οποία θα επέβλεπε την εφαρμογή των κανόνων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Θα έκανε εκτιμήσεις για τον κύκλο της ανάπτυξης, θα είχε εποπτεία για τα ελλείμματα και τα πλεονάσματα».

Το άρθρο χαρακτηρίζει παράλληλα την Ελλάδα «μια ταλαιπωρημένη χώρα, που κάνει οικονομίες μέχρι θανάτου» και τέλος, διερωτάται «πώς διανοήθηκαν τόσοι και τόσοι πολιτικοί πως η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματα της με ένα πακέτο περικοπών συν ένα πακέτο σωτηρίας από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1859054

No comments: