30.8.10

Δώρος Κωνσταντίνου: «Μην περιμένετε νέα επενδυτικά κεφάλαια»

Δεν είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι η Coca-Cola 3E και άλλες εταιρείες με σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες εκτός Ελλάδας θα συνεχίσουν να φέρνουν τα κεφάλαια στη χώρα μας, να καταβάλλουν το 40% και να διανέμουν το υπόλοιπο», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δώρος Κωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο Reuters.

Και πρόσθεσε ότι περιμένει από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το φορολογικό καθεστώς με διορθωτικές κινήσεις, επιδιώκοντας την ανάπτυξη. Το επιτελείο της 3Ε εκτιμά ότι με τα σημερινά μέτρα η κυβέρνηση αποθαρρύνει τους επενδυτές από το εξωτερικό. Η φορολογική έκτακτη εφάπαξ εισφορά για την εταιρεία το 2009 ανήλθε σε €21 εκατ. (€0,06 ανά μετοχή). Το μεγάλο αγκάθι όμως για τη διοίκηση του ομίλου παραμένει ενδεχόμενη μετάταξη σε υψηλότερο συντελεστή (στο 23% από 11%) των εμφιαλωμένων νερών και των μη αλκοολούχων ποτών (αναψυκτικών, χυμών).

Αυτό αυτόματα θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις της τάξης του 10% κατά μέσον όρο, με σημαντικές επιπτώσεις για τον κλάδο. Από τις αρχές του χρόνου ο όμιλος διαπιστώνει ακόμη και στις αναπτυγμένες αγορές πτώση των πωλήσεων της τάξης του 5%, και των καθαρών εσόδων στο 4%.

Ειδικότερα στην Ελλάδα ο όγκος πωλήσεων σημείωσε πτώση έως και 10% κατά το δεύτερο τρίμηνο μετά την επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Ανάσα, έστω και περιορισμένη, στα προϊόντα που φέρουν το εμπορικό σήμα της Coca-Cola έδωσαν τα νέα προϊόντα, όπως η Coca-Cola Zero και οι προωθητικές ενέργειες στο πλαίσιο του Μουντιάλ.

Η διοίκηση της εταιρείας δεν προβλέπει να βελτιωθεί το κλίμα τους επόμενους μήνες επειδή προβλέπεται πίεση στον τομέα του τουρισμού την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά επειδή είναι περιορισμένη η ρευστότητα των πελατών της, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Όπως εκτιμά η διοίκηση σε αναφορά της «η χρονική συγκυρία και ο βαθμός οικονομικής ανάκαμψης θα διαφέρουν από αγορά σε αγορά. Αν και οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών υποδεικνύουν ότι αρκετές από τις ευρωπαϊκές χώρες θα επιστρέψουν σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης το 2010, αναμένουμε ότι η ανάπτυξη στην κατηγορία των έτοιμων προς κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών θα υστερήσει σε σχέση με την αύξηση του ΑΕΠ.

Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, όσον αφορά το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σ’ αυτές τις χώρες». Εντούτοις σημαντικό θετικό αντίκτυπο στα λειτουργικά κέρδη του 2010 αναμένει η διοίκηση από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και από τα συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου που έχει ο Όμιλος.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=86626

No comments: