31.8.10

Αλλάζουν οι φόροι στα τσιγάρα, δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα

Αλλαγές στη φορολογία των τσιγάρων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ενώ είπε ότι θα γίνει εξεταστική επιτροπή για την παραποίηση των οικονομικών στοιχείων και όχι για την οικονομία. Παράλληλα, ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των λοιπών ΔΕΚΟ μέσω της μετάταξης του ΦΠΑ από το χαμηλό συντελεστή 11% στον κανονικό συντελεστή 23%. Όπως είπε ο υπουργός, εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για να μην γίνει μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στο υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από 11% σήμερα. «Μια μαζική μετάταξη και αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 12 μονάδες θα τσάκιζε την αγορά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός και ανέφερε ότι τα έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο από τη «μετακόμιση» προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό συντελεστή θα καλυφθεί είτε από περαιτέρω μείωση των δαπανών είτε με παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων.

Για τη φορολογία των τσιγάρων όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών εξετάζονται διορθωτικές κινήσεις αφού μέχρι στιγμής η τριπλή αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα έσοδα.

Μόνο από την τριπλή αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα, το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει ότι θα εισπράξει φέτος πρόσθετα έσοδα ύψους 1,13 δισ. ευρώ. Όμως, τα έσοδα αυτά κινδυνεύουν να γίνουν?«καπνός». Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούλιο οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ στα καπνικά προϊόντα σημείωσαν «βουτιά» 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ενώ στο 7μηνο Ιανουαρίου ? Ιουλίου τα έσοδα που μπήκαν στα ταμεία του δημοσίου από την φορολογία των τσιγάρων ήταν αυξημένα μόλις κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ στα τσιγάρα ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δις. ευρώ στο 7μηνο του 2009. Η μείωση κατά 15% - 20% της κατανάλωσης, η μείωση της αγοραστικής κίνησης των «ακριβών» τσιγάρων που υπερβαίνει το 20%, η στροφή των καπνιστών στα φθηνά και στα στριφτά τσιγάρα καθιστούν δύσκολη αν όχι αδύνατη την επίτευξη του στόχου για την είσπραξη εσόδων που έχει τεθεί.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=54125147

No comments: