31.8.10

Kέρδη 50 εκατ. ευρώ για Eurobank παρά την αύξηση των προβλέψεων

Κερδοφόρες ξανά οι θυγατρικές Κεντρικής Ευρώπης - 45 εκατ.
το κόστος έκτακτης εισφοράς

Στα 50 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank EFG στο πρώτο εξάμηνο έναντι 169 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009 παρουσιάζοντας πτώση κατά 70,4%. Αν δεν υπολογιστεί η έκτακτη εισφορά ύψους 45 εκατ. ευρώ, η κερδοφορία του ομίλου ανήλθε στα 95 εκατ. ευρώ. Στελέχη της Eurobank επισημαίνουν ότι παρά τη δυσμενή συγκυρία ο όμιλος πέτυχε την επιστροφή σε κερδοφόρο τροχιά των θυγατρικών στις χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (12 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 26 εκατ. πέρυσι), την ενίσχυση των καθαρών εσόδων (πριν από προβλέψεις) κατά 6,5% καθώς και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του ομίλου κατά 3% σε ετήσια βάση.

Οι συνολικές προβλέψεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 24% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 682 εκατ. Στο δεύτερο τρίμηνο οι προβλέψεις ανήλθαν στα 346 εκατ. ευρώ έναντι 336 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο (+2,9%). Ο δείκτης των μη εξυπηρετουμένων δανείων (άνω των 90 ημερών) ανήλθε στο 8,1% από 7,3% στο τέλος του πρώτου τριμήνου και 6,7% στο τέλος του 2009. Στην ανακοίνωση της τράπεζας υπογραμμίζεται, ως θετική εξέλιξη, ότι τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση (άνω των 90 ημερών) στο πρώτο εξάμηνο ήταν χαμηλότερα κατά 16% έναντι του α΄ εξαμήνου 2009. Σημειώνεται ότι οι σωρευτικές προβλέψεις καλύπτουν το 54% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παρά τη δυσμενή συγκυρία το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του ομίλου αυξήθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 58,6 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 6%, τα στεγαστικά δάνεια ενισχύθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια μειώθηκαν κατά 14%, αποτέλεσμα της στρατηγικής του Ομίλου για αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου υπέρ των δανείων με μεγαλύτερες εξασφαλίσεις. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, οι νέες εκταμιεύσεις υπερέβησαν τα 3 δισ. ευρώ. Πτώση κατά 7,44% σημείωσαν σε ετήσια βάση οι καταθέσεις, πτώση που η τράπεζα αποδίδει «στην ανησυχία που πρόσκαιρα εκδηλώθηκε για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις». Το σύνολο των καταθέσεων του ομίλου διαμορφώθηκε στα 43,5 δισ. ευρώ από 47 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2009, ωστόσο, η μείωση των καταθέσεων στο β΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ και ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τη μείωση του πρώτου τριμήνου.

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται η κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου με τον δείκτη κεφαλαίων 1ης διαβάθμισης να φτάνει στο 10,6% από 10,2% ένα χρόνο πριν. Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 11,8%, από 11,5% στο α΄ εξάμηνο πέρυσι.

Με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Νικόλαος Νανόπουλος δήλωσε: «Στην απαιτητική αυτή συγκυρία, η Eurobank EFG επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή και προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, παραμένοντας κεφαλαιακά ισχυρός και κερδοφόρος. Προτεραιότητες του Ομίλου μας παραμένουν η διατήρηση υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και επαρκούς ρευστότητας, η θωράκιση του ισολογισμού, ο αποτελεσματικός έλεγχος των κινδύνων και ο περαιτέρω περιορισμός του λειτουργικού κόστους, για τις οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αποδίδουν καρπούς.

Παράλληλα, πρωταρχικός στόχος αλλά και δέσμευση του Ομίλου μας παραμένει η πολύπλευρη στήριξη των πελατών του, με κατανόηση και ευελιξία, και η ενεργός συμμετοχή του στις προσπάθειες ανάταξης των οικονομιών στις οποίες δραστηριοποιείται».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_31/08/2010_413136

No comments: