27.7.11

ΗΠΑ: Εντείνονται οι φόβοι για υποβάθμιση του ΑΑΑ, θα κοστίσει 100 δισ. δολ. ετησίως

Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν την άριστη πιστοληπτική τους αξιολόγηση ΑΑΑ προειδοποιούν BlackRock, Loomis Sayles & Co. και Franklin Templeton Investments, την ώρα που η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να διαφωνεί για το σχέδιο που θα αυξήσει το όριο χρέους των 14,3 τρισ. δολαρίων.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ετοιμάζουν δύο διαφορετικά προγράμματα, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια που έχουν στη διάθεσή τους. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 2 Αυγούστου, διαφορετικά, οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε στάση πληρωμών.

«Πιστεύουμε ότι όταν τα πράγματα έρθουν στο απροχώρητο, το όριο του χρέους θα αυξηθεί», δηλώνει στο Bloomberg ο BobDoll, επικεφαλής στρατηγικής της BlackRock. «Το τι αυτό θα συνεπάγεται είναι πολύ δύσκολο να το πούμε, και αυτό η απειλή της υποβάθμισης υπάρχει έτσι και αλλιώς».

Ο Obama έχει προειδοποιήσει για τις συνέπειες της υποβάθμισης και της στάσης πληρωμών. «Το να βρεθούμε σε στάση πληρωμών είναι ένα ριψοκίνδυνο και ανεύθυνο αποτέλεσμα σε αυτή τη διαμάχη. Θα ρισκάρουμε να πυροδοτήσουμε μια βαθιά οικονομική κρίση, μία που θα έχει προκληθεί σχεδόν αποκλειστικά από την Ουάσιγκτον», είπε.

Οι Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch έχουν προειδοποιήσει ότι θα υποβαθμίσουν την αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος. Τώρα, πολλοί αναλυτές της Wall Street προειδοποιούν ότι η υποβάθμιση θα συμβεί ακόμα και εάν επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

«Είμαι αρκετά σίγουρη ότι θα δούμε υποβάθμιση από τουλάχιστον έναν οίκο», δηλώνει η Kathleen Gaffney, διαχειρίστρια του Loomis Sayles Bond Fund.

«Κατά πάσα πιθανότητα, ένας πολιτικός συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής θα αποτρέψει το default αλλά θα αφήσει την αξιολόγηση ΑΑΑ εξαιρετικά ευάλωτη», έγραψε ο Mohamed El-Erian, διαχειριστής της PIMCO και του μεγαλύτερου fund ομολόγων στον κόσμο.

Οι επενδυτές ενδέχεται να αμφισβητήσουν τη φερεγγυότητα των ΗΠΑ, έγραψε ο Christopher Molumphy, επικεφαλής επενδύσεων της μονάδας ομολόγων της Franklin Templeton σε έκθεσή του. «Οι συνεχιζόμενες αμφιβολίες για μια μακροπρόθεσμη λύση στο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ ενδέχεται να απειλήσουν την αξιολόγηση ΑΑΑ και το στάτους της χώρας».

Η JP Morgan υπολογίζει ότι η κόντρα για το όριο χρέους και η απειλή της υποβάθμισης των ΗΠΑ ανεβάζει το ετήσιο κόστος για την αμερικανική κυβέρνηση κατά 100 δισ. δολάρια.

Η υποβάθμιση της αξιολόγησης θα αυξήσει το κόστος δανεισμού στα αμερικανικά ομόλογα κατά 60-70 μονάδες βάσεις σε μεσοπρόθεσμη βάση, δήλωσε ο Terry Belton της JP Morgan. Τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν ότι το ετήσιο κόστος διαμορφώνεται στα 100 δισ. δολάρια, χρήματα που θα πρέπει να στερηθούν από άλλες δραστηριότητες και υπηρεσίες.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=98456

No comments: