28.7.11

Η γελοιότητα μιας ακόμα υποβάθμισης

Του Θανάση Λυρτσογιάννη
Λύση εσείς; Υποβάθμιση εμείς. Μέτρα εσείς; Ξανά υποβάθμιση εμείς. Η ιστορία με τους οίκους αξιολόγησης θα συμφωνείτε πως έχει καταντήσει ολίγον γελοία.

Χθες η S&P ενδεδυμένη το μανδύα της αυστηρότητας μετά το φιάσκο της Λίμαν Μπράδερς και των άλλων αμερικάνικων επιχειρήσεων, υποβάθμισε εκ νέου την Ελλάδα, μία πράξη που ουσιαστικά δεν έχει καμία ουσία, δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα. Δεν πρόκειται παρά για μία τελετουργική γελοιότητα.
Το πόσο αστείοι έχουν καταντήσει οι εν λόγω οίκοι φαίνεται από την αιτιολόγηση που έδωσαν για την υποβάθμιση της Ελλάδας σε selective default για όσο διάστημα θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομολόγων.
Εκείνο το διάστημα η χώρα θα είναι περίπου χρεοκοπημένη. Οταν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν και επέλθει συμφωνία οι οίκοι όχι μόνο θα επαναφέρουν τη χώρα στην προηγούμενη βαθμολογία, αλλά μπορεί να την αναβαθμίσουν γιατί το χρέος θα είναι πλέον μικρότερο και καλύτερα διαχειρίσιμο.
Και αναρωτιέται κανείς αφελώς αν αντί για ένα μικρό ¨κούρεμα¨ η Ελλάδα προχωρούσε σε ¨κούρεμα¨ με την ψιλή ή καλύτερα σε ¨ξύρισμα¨ γουλί οι οίκοι θα έδιναν βαθμολογία ΑΑΑ;
Αφελές ερώτημα, ίσως και βλακώδες. Ανάλογο πάντως με τη βαθμολογία των οίκων για περιπτώσεις χωρών που μπήκαν στην αποστείρωση, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, και η Ιρλανδία.
Και για να μην ξεχνιόμαστε. Οι εν λόγω οίκοι μόνο αθώοι δεν είναι. Παιχνίδια έπαιξαν, παίζουν και θα παίζουν. Η ουσία είναι τι κάνει η Ευρώπη για να αμυνθεί.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=111723204
__________________________

H κυβερνητική (αύριο συγκυβερνητική) γραμμή άμυνας αναδεικνύεται από ένα τέτοιο άρθρο.
Πολύ θα ήθελα να ξέρω τι θα γράφει και τι θα λέει ο οποιοσδήποτε εάν η Ελλάς παραμείνει για τα επόμενα 10 χρόνια αξιολογημένη κάτω από την Αργεντινή που κύρηξε στάση πληρωμών πριν κοντά 10 χρόνια...
Τότε τι θα λέει για την Ελλάδα που ΔΕΝ πτώχευσε...

No comments: