27.7.11

EFSF: Ετοιμο για αγορές ομολόγων στα τέλη 2011

Το ταμείο διασώσεων EFSF θα λάβει έως τα τέλη του έτους τις απαραίτητες εξουσίες ώστε να αγοράζει το ίδιο ομόλογα προβληματικών κρατών στην δευτερογενή αγορά, δήλωσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανώνυμα στο Reuters.

Ειδικά για την Ελλάδα, στόχος είναι, να μπορεί να κάνει το ίδιο το EFSF τις επαναγορές ελληνικών ομολόγων (και όχι η ελληνική κυβέρνηση), «για τεχνικούς λόγους», όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι επαναγορές ελληνικών ομολόγων θα επικεντρωθούν σε ομόλογα τα οποία διαπραγματεύονται σε τιμές κάτω από το 65%, σημειώνουν οι αξιωματούχοι.

Οι πηγές αναφέρουν επίσης ότι το EFSF πιθανον να μην χρειαστεί να συγκεντρώσει όλα τα κεφάλαια για την Ελλάδα σε ρευστό, παρά να έχει την δυνατότητα να παρέχει δικά του ομόλογα. Επίσης ότι το μέγεθος των επαναγορών δεν είναι απαραίτητο να περιοριστεί στα 20 δισ. ευρώ που ήταν το ενδεικτικό μέγεθος το οποίο ανακοινώθηκε στην σύνοδο κορυφής.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το πόσο θα είναι το μερίδιό του στο 2ο πακέτο βοήθειας της ελληνικής οικονομίας. Δήλωσαν επίσης ότι το EFSF θα εκταμιεύσει τα κεφάλαια που δεν έχουν διανεμηθεί ακόμη από το πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/650528/Article.aspx

No comments: