27.7.11

Τουρκία: Πτώση 15% έως 18% στα κέρδη προβλέπει η ένωση τραπεζών

Πτώση στα κέρδη του κλάδου το 2011 από 15% έως 18% προβλέπει η ένωση τουρκικών τραπεζών καθώς τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας για τη μείωση την επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης ασκούν πιέσεις στα περιθώρια. 

Ο πρόεδρος της ένωσης Huseyin Aydin δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως η επιβράδυνση στην επέκταση των δανείων και οι μεταβολές στις ισοτιμίες θα έχουν θετική επίδραση στον περιορισμό του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

“Δεν περιμένουμε μία δύσκολη προσγείωση για την οικονομία,” ανέφερε ο Aydin απαντώντας στις ανησυχίες για το αυξανόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και πως η τουρκική οικονομία είναι ευάλωτη στην ύφεση καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό.

Η ένωση θεωρεί την πολιτική της κεντρικής τράπεζας σωστή και κατάλληλη, πρόσθεσε ο Aydin.

Οι τουρκικές τράπεζες, οι οποίες είχαν ισχυρή κερδοφορία τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζουν ισχυρές πιέσεις καθώς η κεντρική τράπεζα επιδιώκει τη μείωση του ρυθμού της πιστωτικής επέκτασης στο 20% έως 25% από το 34% που σημειώθηκε το 2010.

Υπό το βάρος του φόβου για υπερθέρμανση της οικονομίας η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε την εφαρμογή νέας πολιτικής το Δεκέμβριο του 2010 συνδυάζοντας χαμηλά επιτόκια και σημαντικές αυξήσεις στα υποχρεωτικά διαθέσιμα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων ήταν οι περισσότερες τράπεζες της χώρας να ανακοινώσουν σημαντικές μειώσεις στα κέρδη του πρώτου τριμήνου.

© Dow Jones Newswires

No comments: