28.7.11

Προικίζει τον ΟΠΑΠ και με τα 35.000 φρουτάκια η κυβέρνηση !

Προικίζει και με τις 35.000 άδειες παιγνιομηχανημάτων η κυβέρνηση τον ΟΠΑΠ, προκειμένου να τον πουλήσει σε καλύτερη τιμή.
Με τροποποιήσεις που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή, ο υπουργός Ευ. Βενιζέλος, δίνει μια και μόνο άδεια για τα 35.000 φρουτάκια στον ΟΠΑΠ, ο οποίος στη συνέχεια θα διαθέσει τα 18.500 σε τρίτους. Με βάση το αρχικό σχέδιο νόμου, ο οργανισμός θα ελάμβανε τις μισές περίπου άδειες για τα φρουτάκια (16.500), ενώ τις υπόλοιπες θα τις παραχωρούσε το υπ. Οικονομικών σε τρίτους. Το αιτιολογικό του υπουργού, σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή, είναι ότι η διάσπαση των αδειών θα μπορούσε να θέσει σε αμφιβολία το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ. Έτσι ο οργανισμός παίρνει το σύνολο και των 35.000 παιχνιδομηχανών (VLTs), εκ των οποίων τα 16.500 θα τα αξιοποιήσει μέσω των υφιστάμενων πρακτορείων του. Έχει έρθει μάλιστα ο οργανισμός σε συμφωνία με τον ΟΔΙΕ, ώστε τα 50 πρακτορεία του τελευταίου να γίνουν και αυτά του ΟΠΑΠ. Συνολικά, στα πρακτορεία ΟΠΑΠ και ΟΔΙΕ θα εγκατασταθούν 16.500 μηχανήματα, με κάθε ένα πρακτορείο να διαθέτει το πολύ από τρία. Όσο για τα υπόλοιπα 18.500, σύμφωνα με τις αλλαγές που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο, ο ΟΠΑΠ θα τα παραχωρήσει έναντι ανταλλάγματος, και έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, σε 4 ως και 10 ιδιωτικές εταιρείες, που θα τελούν υπό τον έλεγχο του οργανισμού.
Με τις αλλαγές αυτές, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «έχουμε ένα άλλο περιβάλλον που ενισχύει πάρα πολύ τον ΟΠΑΠ», για να προσθέσει σχετικά με την αποκρατικοποίηση του, πως το υπουργικό συμβούλιο και η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων θα κάνει την καλύτερη επιλογή για το δημόσιο συμφέρον και για τη μείωση του δημοσίου χρέους, «ενόψει και της αφομοίωσης των νέων στοιχείων που ενισχύουν την αξία του, και θα δούμε τι θα κάνουμε».
«Θα δούμε ποια θα είναι η καλύτερη αξιοποίησή του»
«Δεν είναι μια απόφαση που λαμβάνουμε τώρα, θα τη συζητήσουμε στο υπουργικό», είπε, τονίζοντας «πρέπει να προηγηθεί πρώτα η διαμόρφωση του πεδίου μέσα στο οποίο κινούμαστε. Να ενισχυθεί ο ΟΠΑΠ και μετά να δούμε ποια θα είναι η καλύτερη αξιοποίηση του».
Πάντως, με δεδομένο ότι το Δημόσιο αναζητά αγοραστή για τον ΟΠΑΠ, καθώς και ότι έχει αναθέσει σε νομικό σύμβουλο να διερευνήσει τη δυνατότητα και τους εναλλακτικούς τρόπους για την πώληση έως και του συνόλου της συμμετοχής του Δημοσίου στον οργανισμό (34%), η μία άδεια που περιλαμβάνει και τις 35.000 παιχνιδομηχανές θα περάσει στον ιδιώτη.
Όσον αφορά στο διαδικτυακό στοίχημα, ο υπουργός είπε ότι θα οργανωθεί με άδειες, που θα χορηγηθούν από το Δημόσιο. Επίσης οι τράπεζες και οι Έλληνες πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διαδικτύου δεν θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες μη νόμιμου διαδικτυακού στοιχήματος στη χώρα, όπως δηλαδή ο ιντερνετικός τζόγος.
Με άλλη αλλαγή στο νομοσχέδιο καθορίζονται οι χώροι εγκατάστασης των μηχανημάτων, όπου πλέον θα είναι μακριά από «χώρους συνάθροισης της νεολαίας όπως σχολεία, φροντιστήρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, και χώρους θρησκευτικής λατρείας.

http://www.reporter.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/184001-%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%9F%CE%A0%CE%91%CE%A0-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-35-000-%CF%86%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7

__________________________________________

ΙΝΛΟΤ?

No comments: