Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδος θα παραμείνουν για χρόνια αλλά η χώρα ακόμη και αν φύγει από το ευρώ θα πρέπει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ καθώς διαθέτει σημαντική γεωπολιτική σημασία εκτιμά το Stratfor.
O Robert D. Kaplan του Stratfor απηχεί τον αμερικανικό τρόπο σκέψης σε βασικά γεωστρατηγικά ζητήματα.
Στην ανάλυση τονίζεται ότι «η Ελλάδα βρίσκεται εκεί που ξεκινάει και τελειώνει η Δύση.
Η Ελλάδα είχε τεράστια σημασία στην αρχαιότητα. O Robert D. Kaplan του Stratfor απηχεί τον αμερικανικό τρόπο σκέψης σε βασικά γεωστρατηγικά ζητήματα.
Στην ανάλυση τονίζεται ότι «η Ελλάδα βρίσκεται εκεί που ξεκινάει και τελειώνει η Δύση.
Ο πόλεμος που ο Ηρόδοτος εξιστορεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Περσία αποτελεί την διαπάλη μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής, που συνεχίστηκε για χιλιετίες. Η Ελλάδα είναι χριστιανική, αλλά είναι επίσης Ανατολική Ορθόδοξη, άρα είναι πιο κοντά στη Ρωσία από ότι στην Δύση, γεωγραφικά είναι σε ίση απόσταση μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας.
Η Ελλάδα δημιούργησε την δημοκρατία στην εποχή του Περικλή, αλλά για περισσότερα από χίλια χρόνια ήταν υπό της βυζαντινής και της τουρκικής αυτοκρατορίας.
Σύγχρονη Ελλάδα υπέστη ήττα με την Μικρασιατική καταστροφή και ως εκ τούτου, περισσότερο από ένα εκατομμύριο ομογενείς από τη Μικρά Ασία διέφυγαν στην Ελλάδα προκαλώντας μεγαλύτερη εξαθλίωση στην χώρα. (Η ελληνική διασπορά στη Μικρά Ασία ήταν μια τεράστια πηγή εσόδων έως ότου οι Έλληνες εκδιώχθηκαν.)
Στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ δεξιών και κομμουνιστών η Ελλάδα έμεινε στο δυτικό μπλοκ.
Ακολούθησε η δικτατορία των συνταγματαρχών μια ταραχώδης εποχή και η περίοδος της μεταπολίτευσης
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, το ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα περισσότερα οικονομικά προβλήματα στην ΕΕ. Το γεγονός της γεωγραφικής της θέσης παίζει ρόλο σ αυτό. Η πολιτική και οικονομική εξέλιξη της Ελλάδας, χαρακτηρίζεται από μια κληρονομιά, που δεν ανήκει πλήρως στην σύγχρονη Δύση.
Σχεδόν το 75% των ελληνικών επιχειρήσεων ανήκουν σε οικογένειες, και βασίζονται στην εργασία των μελών της, και αυτό αποκλείει την αξιοκρατική εξέλιξη των μη συγγενών. Η οικονομία της πάσχει από έλλειψη ανταγωνιστικότητας, παρά το ότι αποτελείται κυρίως από υπηρεσίες που βασίζονται στον τουρισμό, με μικρό μόνο μερίδιο του παραγωγικού τομέα.
Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν να κάνουν με ακατάλληλες πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες, αλλά που αποτελούν παράλληλα και προϊόντα της ιστορίας και της κουλτούρας, τα οποία με τη σειρά τους οφείλονται στην γεωγραφία. Η Ελλάδα δεν διαθέτει αρκετή καλλιεργήσιμη γη για να είναι μια αγροτική δύναμη.
Επίσης, υπάρχει μια πολιτική υπανάπτυξη. Ακόμη και στα τέλη του 20ου αιώνα, τα πολιτικά κόμματα της χώρας έχουν έναν πατερναλιστικό, χαρακτήρα, βασιζόμενα σε μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα, με μικρή οργανωτική στήριξη.
Ο παππούς του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ηγείτο ενός κόμματος που ονομάζονταν «κόμμα του Γ. Παπανδρέου»!
Τα κόμματα στην Ελλάδα αποτελούσαν ανέκαθεν οικογενειακές υποθέσεις, πολύ περισσότερο από τα αντίστοιχα της Δύσης. Το εκάστοτε κυβερνών κόμμα κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, και όχι μόνο στα κορυφαία, όπως συμβαίνει σε κάθε δημοκρατία.
Οι κρατικοί θεσμοί, όλων των επιπέδων είναι πάντα πολιτικοποιημένοι.
Εν τω μεταξύ, αντί να υπάρχει ένα μετριοπαθές αριστερό κόμμα, και ένα σύγχρονο συντηρητικό, όπως συμβαίνει παντού στην Δυτική Ευρώπη, στην Ελλάδα μέχρι και στη δεκαετία του 1990 υπήρχε ένα σκληροπυρηνικό αριστερό κόμμα (ΠΑΣΟΚ) που στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου υποστήριζε τα ριζοσπαστικά καθεστώτα της Συρίας, και της Λιβύης. Από την άλλη, υπάρχει και το ελαφρώς αντιδραστικό δεξιό κόμμα της Ν. Δημοκρατίας. Η μετακίνηση των δυο αυτών κομμάτων προς το κέντρο είναι μια σχετικά πρόσφατη υπόθεση.
Σήμερα, το ακροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ και το ακροδεξιό νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, αντανακλούν το πρόσφατο παρελθόν της Ελλάδας. Η κρίση της Ελλάδας μπορεί να δημιούργησε αυτά τα ακραία σχήματα, αλλά μια ήττα τους στις επερχόμενες εκλογές θα αποτελέσει σαφή ένδειξη ότι οι Έλληνες απορρίπτουν τον εξτρεμισμό, και στρέφονται επιτέλους προς το κέντρο, δηλαδή εκσυγχρονίζονται πολιτικά.
Υπάρχει μια τάση στην Ευρώπη, κάποιοι να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, και να θεωρούν τους Έλληνες περισσότερο φασαρία παρά οτιδήποτε άλλο. Αυτό όμως είναι υποκρισία, και πάει κόντρα στα συμφέροντα της Δύσης. Όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΕΟΚ το 1981, η οικονομία της δεν ήταν έτοιμη. Οι Βρυξέλλες πήραν μια πολιτική και όχι οικονομική απόφαση. Κάτι ανάλογο έγινε και το 2002, με την ένταξή της στο ευρώ. Και στις δυο περιπτώσεις, η πραγματική κατάσταση της ελληνική οικονομίας μπήκε στην άκρη, για χάρη μιας αφηρημένης ιστορικής θέασης μιας Ευρώπης που εκτείνεται από την Ιβηρική μέχρι την Αν. Μεσόγειο.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ στη δεκαετία του ‘80, για να πειθαρχήσει και να εκσυγχρονίσει την οικονομία της. Αντί για αυτό, ο τότε πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου διόγκωσε τον δημόσιο τομέα. Έτσι, η χώρα παρέμεινε υπανάπτυκτη, και η ΕΕ έχασε το στοίχημα.
Είναι ειρωνικό το ότι οι αμαρτίες του σκληροπυρηνικού αριστερού Α. Παπανδρέου, έπεσαν στο κεφάλι του καλοπροαίρετου κεντροαριστερού γιου του Γιώργου, που είδε την μικρής διάρκειας πρωθυπουργική του θητεία να δηλητηριάζεται από την οικονομική διαθήκη του πατέρα του.
Το συμφέρον της Δύσης απαιτεί σήμερα την παραμονή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ακόμη και αν (ένα μεγάλο αν) υπάρξει αποχώρηση της από την ευρωζώνη.
Πάντως, είτε φύγει από το ευρώ, είτε όχι, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλά χρόνια οικονομικής δυσπραγίας. Η γεωγραφική θέση της χώρας σημαίνει ότι η εκάστοτε πολιτική της κατεύθυνση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Για παράδειγμα, οι Κινέζοι έχουν επενδύσει πολλά στην ανάπτυξη του λιμένα του Πειραιά, και οι Ρώσοι συνεργάζονται οικονομικά με το ελληνικό κομμάτι της Κύπρου. Λέγεται στα ΜΜΕ, ότι με την Ελλάδα χωρίς ρευστό, και την Ρωσία να διαθέτει πλεόνασμα ρευστότητας, αν η Μόσχα εκδιωχθεί από τα λιμάνια της Συρίας, θα εκμεταλλευτεί τις ελληνικές ναυτικές βάσεις. Να μη ξεχνάμε πως η Ελλάδα και η Κύπρος διαθέτουν μια σύγχρονη ιστορία, κυρίως επειδή οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις τις χρειάζονταν για στρατηγικούς λόγους.
Με άλλα λόγια, από γεωγραφικής και γεωπολιτικής πλευράς, η Ελλάδα θα παραμείνει στο παιχνίδι για πολλά ακόμη χρόνια.
http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/47968-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CE%B7-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD-%CF%86%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%84%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AC-%CF%84%CE%BF-stratfor
____________________________________________
για να μείνουμε στο ΟΤΑΝ θέλουμε δάνεια δανεικά και αγύριστα και παγκόσμιο φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών OTC για να έχουμε συντάξεις για τα γερόντια άνω των 53 ετών
τόπος παράδοσης των χρημάτων: Σούδα
No comments:
Post a Comment