29.11.10

Έως το 2024 η αποπληρωμή με επιτόκιο 5,8%

Περιθώριο έως το 2024 θα έχει η Ελλάδα για να αποπληρώσει και την τελευταία δόση των δανείων του πακέτου διάσωσης των 110 δισ. ευρώ, όμως, θα πληρώσει ελαφρώς υψηλότερο επιτόκιο, στο 5,8% από 5,5%, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την επιμήκυνση της περιόδου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Η αποπληρωμή, που έως τώρα επρόκειτο να γίνει έως το 2015, θα πάει στο 2021. Έχουμε μία περίοδο χάριτος τεσσάρων χρόνων και μία περίοδο αποπληρωμής επτά χρόνων», είπε. Πρακτικά, η τελευταία δόση των δανείων, που προγραμματίζεται να δοθεί το 2013, θα έχει αποπληρωθεί έως το 2024. «Η απόφαση είναι πολύ σημαντική, ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή στις αγορές νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν», πρόσθεσε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσαν το βράδυ της Κυριακής οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, οι όροι του ελληνικού πακέτου θα αλλάξουν, ώστε να ευθυγραμμιστούν με εκείνους του πακέτου διάσωσης των 85 δισ. ευρώ που δόθηκε στην Ιρλανδία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή αυτή δεν επηρεάζει το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας.


Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε - μέσω του Flash- την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου στα 11 χρόνια ο Χρήστος Πρωτόπαπας, τονίζοντας ότι παίρνουμε βαθιά ανάσα. Ερωτηθείς για ενδεχόμενο νέου δανείου, σημείωσε:

«Κάθε πράγμα στον καιρό του, τέτοιο θέμα δεν υπάρχει».Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι θα υπάρξουν συγκρούσεις. Θα αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος, δεν θα μπούμε σε παζάρι, είπε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση θα ευνοήσει την αποπληρωμή του δανείου, αρκεί να μη συνοδευτεί από νέους δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις, τονίζει η ΝΔ, επικρίνοντας την κυβέρνηση για μή ουσιαστική διαπραγμάτευση.

«Η ιρλανδική κυβέρνηση κατάφερε να διασώσει την αναπτυξιακή της δυναμική- η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε τη χώρα σε φαύλο κύκλο συνεχούς ύφεσης και υπερχρέωσης», τονίζουν οι αναπληρωτές τομεάρχες οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=90117


_______________________________________

Πλέον η "αναδιάρθρωση" έφτασε στο ένα σκέλος της: επιμήκυνση (ΧXL).
Πρέπει να ήμουν ο τελευταίος (χρονικά) που έβλεπε ορίζοντα έως το ..2023...

Και ανοίγει ο δρόμος για ένα δεύτερο μέρος της αναδιάρθρωσης, όπως είναι το "κούρεμα" και βέβαια η ανταλλαγή - παλαιά καλά swap, τόσο γνωστά και χιλιοχρησιμοποιημένα εγχωρίως... Αυτό είναι που όλους τους ρίχνει προς τα κάτω, και τις αγορές, καθώς τα χειρότερα σενάρια δείχνουν να έχουν μπει σε τροχιά ..Ρουμπίνι..!! Να δούμε που θα σταματήσουν... για το πότε θα σταματήσουν, μη ρωτάτε καλύτερα...

Εννοείται πως η ανταλλαγή θα είναι "συμφέρουσα", εκεί που θα χρωστάγαμε πολλά έως το ...2019, θα χρωστάμε πολλά έως το ...2030... το επιτόκιο άλλωστε θα είναι αγοράς αυτοκινήτου, 5-6%...
Σηκώνει..!!

υ.γ. Να μην ξεχνιόμαστε, η είδηση περί επιμήκυνσης "διέρρευσε" σε (χθεσινή) κυριακάτικη εφημερίδα, η οποία είναι έτοιμη να τυπωθεί συνήθως ..Παρασκευή...

No comments: