24.11.10

Ρουμπίνι: Οι «μικροί» θα τεθούν εκτός Ευρωζώνης

Οι ασθενέστερες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πιθανότατα θα ακολουθήσουν το δρόμο της εξόδου από το ευρώ κάποια μέρα, αλλά όχι πριν αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, σύμφωνα με τον Νουριέλ Ρουμπίνι.

«Αρχίσαμε με το ιδιωτικό χρέος, το κρατικοποιήσαμε και έγινε δημόσιο χρέος. Τώρα έχουμε κυρίαρχα κράτη που κινδυνεύουν και διασώζονται από υπερ-κρατικές οντότητες όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο οικονομολόγος που έγινε διάσημος επειδή προέβλεψε πρώτος και εγκαίρως τη διεθνή πιστωτική κρίση.
«Όμως, δεν πρόκειται να εμφανιστεί κάποιος από τον... Άρη για διασώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν η Ευρωζώνη των 16 χωρών-μελών θα αποσυντεθεί τελικά, ο κ. Ρουμπίνι απάντησε δικαιολογώντας το προσωνύμιο «Δρ. Καταστροφή» που του έχει δοθεί:
«Τελικά, αυτό είναι πιθανό, αλλά προτού ορισμένα από τα ασθενέστερα μέλη εξέλθουν της νομισματικής ένωσης, το πιθανότερο σενάριο που θα επηρεάσει τις αγορές είναι μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση του χρέους τους».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=78383148

___________________________

O Ρουμπίνι συνήθως θέτει υψηλούς στόχους

No comments: