23.11.10

Στο -30% οι κινήσεις των ξένων στο Χ.Α.!

Χωρίς αύριο λειτουργεί η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Χωρίς να ποντάρει στην επόμενη μέρα και δίχως αντανακλαστικά, η ελληνική κεφαλαιαγορά προεξοφλεί τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία.

Οι ξένοι έχουν κόψει τις εντολές κατά 30% σε σχέση με το 2009 και απέχουν συνειδητά, αφού μπορεί να υπάρχουν ευκαιρίες, αλλά το country risk είναι σοβαρότερο. Το CDS της 5ετίας ξεπέρασε τις χίλιες μονάδες βάσης και το spread σκαρφάλωσε και πάλι πάνω από τις 900 μ.β., δίνοντας την εντύπωση ότι η οικονομία περιήλθε στην προ μνημονίου εποχή.
Οι κάνουλες που άνοιξαν προ ημερών στη διατραπεζική για τις ελληνικές τράπεζες έκλεισαν και το σημερινό κλίμα στην αγορά και την οικονομία δεν θυμίζει σε τίποτα τις ημέρες των αχνών ελπίδων του περασμένου Σεπτεμβρίου. Καμία χαραμάδα αισιοδοξίας δεν διαγράφεται και μετοχές, όπως η Εθνική που βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά της περιόδου που γινόταν η αύξηση κεφαλαίου, δηλαδή κάτω από τα 7 ευρώ προκαλούν ανησυχία. Η αγορά καθ' όλη τη διάρκεια του 2010 έχει συμπληρώσει σχεδόν ένα μήνα παραμονής κάτω από το ψυχολογικό οχυρό των 1.500 μονάδων. Χθες ήταν η 29η συνεδρίαση μέσα στο 2010 που ο δείκτης βρέθηκε κάτω από τις 1.500 μονάδες και όλα δείχνουν ότι οι κρίσιμες στηρίξεις κινδυνεύουν με διάσπαση. Σε τέτοιο βαθμό, που τα χαμηλά των 1.408 μονάδων του περασμένου Ιουνίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Ακόμα και τα 9μηνα, όσο καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις κι αν αυτά είναι, «καίγονται» στην γενικότερη μετριότητα. Η αγορά δεν έχει κανένα βάθος και οι συναλλαγές, σταθερά κάτω των 100 εκατ. ευρώ (για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση) δείχνουν το πόσο ευμετάβλητο είναι το σύστημα. Αυτά όμως, δεν συμβαίνουν μόνο στην Αθήνα. Η Financial Times γράφουν ότι σε ένα από τα τρίμηνα του 2011 η Ελλάδα οδεύει σε ελεγχόμενη πτώχευση και δημοσιεύματα άλλων οικονομικών πρακτορείων ειδήσεων στοχοποιούν την Πορτογαλία και ταυτόχρονα θεωρούν ως τον μεγάλο ασθενή την Ισπανία. Το χαλί των ανακατατάξεων στρώνεται στην Ευρώπη, κάτι που προκαλεί εντύπωση, αφού στις ΗΠΑ δίδονται 600 δισ. δολάρια για να σωθούν τράπεζες και στην Ευρώπη υπάρχει ένας μηχανισμός 750 δισ. ευρώ για να σωθούν χώρες και λαοί...

reporter

No comments: