31.7.12

Ελλείψει κεφαλαίων του ΤΧΣ η ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ μετατίθεται προς το τέλος του 2012

Σοβαρότατο πρόβλημα με την ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχει ανακύψει καθώς το ΤΧΣ δεν διαθέτει πλέον κεφάλαια ενώ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το μοντέλο – λύση που θα υιοθετηθεί.

Με βάση έγκυρη πηγή «το πρόβλημα με το ΤΤ έγκειται στο γεγονός ότι το κράτος άμεσα ή έμμεσα κατέχει το 44% 34% άμεσα και 10% μέσω των ΕΛΤΑ και το υπόλοιπο 56% το ελέγχουν ιδιώτες μέτοχοι.
Από την άλλη δεν μπορεί το κράτος λόγω μνημονίου να εντάξει το ΤΤ στο ΤΧΣ αλλά επειδή ο πλειοψηφών μέτοχος είναι οι ιδιώτες πρέπει να έχει άλλη αντιμετώπιση.
Το ΤΤ θεωρείται ειδική περίπτωση και με βάση το υφιστάμενο σχεδιασμό δεν προβλέπεται να σπάσει σε good και bad bank για τον εξής απλό λόγο δεν έχει bad.
Μόνο μελανό σημείο είναι η απορρόφηση της TBank που αποτελεί bad δραστηριότητα στον ισολογισμό του ΤΤ.
Το ΤΧΣ και η ΤτΕ δεν θέλουν το ΤΤ να σπάσει σε good και bad bank.
Από την άλλη όμως δεσμεύονται από το μνημόνιο και σε αυτή την φάση όπου το ΤΧΣ δεν έχει κεφάλαια αναζητείται η χρυσή τομή.
Όμως επειδή μέχρι τέλη Αυγούστου που είναι και η προθεσμία δύσκολα θα έχει βρεθεί λύση δεν αποκλείεται να πάρει νέα παράταση ανακοίνωσης αποτελεσμάτων χρήσης 2011.
Το ΤΤ αποτελεί ειδική περίπτωση και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Γεγονός είναι ότι το μόνο bad κομμάτι του ισολογισμού είναι η TBank η οποία όμως έχει λάβει κεφάλαια και ρευστότητα από το ΤΕΚΕ όταν αναδιαρθρώθηκε και ενσωματώθηκε στο Ταμιευτήριο.
Άρα το ΤΤ έχει δικλείδες ασφαλείας.

bankingnews

___________________________________________

το ΤΧΣ δεν έχει κεφάλαια;

 

No comments: