30.7.12

Σχέδιο Β για το Ιράν καταρτίζουν οι ΗΠΑ

Σχέδιο Β για το Ιράν, σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, καταρτίζουν οι ΗΠΑ -σχέδιο στο οποίο πρωτεύοντα ρόλο φαίνεται πως παίζει και το Ισραήλ...
Οπως αποκαλύπτει η Haaretz, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Τομ Ντόνιλον, συνάντησε προ δύο εβδομάδων στο Ισραήλ τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον οποίο ενημέρωσε για το... εναλλακτικό σχέδιο που επεξεργάζεται η Ουάσιγκτον. «Ο Ντόνιλον προσπάθησε να γίνει κατανοητό ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται σοβαρά για το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη να καταλήξουν σε αδιέξοδο και τότε θα είναι απαραίτητη μια στρατιωτική επιλογή», σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα. Και μολονότι Ισραηλινός αξιωματούχος διέψευσε, ανωνύμως, ότι αυτή η συνάντηση έγινε ή ότι τέθηκαν επί τάπητος επιχειρησιακά σχέδια, δεν διασκέδασε τις υπόνοιες ότι το Ισραήλ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Υπόνοιες που ενισχύθηκαν κατά την επίσκεψη του Μιτ Ρόμνι στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία των ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι «εάν το Ισραήλ υποχρεωθεί να αναλάβει μόνο του δράση, για να σταματήσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ο κυβερνήτης θα σεβαστεί αυτή την απόφαση».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=112904218

 

No comments: