30.7.12

WSJ: ΔΝΤ: Μεγαλύτερο κατά €30 δισ. το χρέος το 2020 #OSI

Η παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας έχει δημιουργήσει μια τρύπα τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα διάσωσης, ανέφεραν στη WSJ ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι τα στοιχεία της τρόικας δείχνουν ότι για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη υπάρχει ανάγκη κουρέματος (write down) και στον επίσημο τομέα (OSI), το οποίο θα αντιστοιχεί σε αυτό το χρηματοδοτικό κενό, καθώς και η εύρεση επιπλέον κεφαλαίων για την επιμήκυνση του προγράμματος.

"Το κούρεμα στους ιδιωτικούς επενδυτές αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αρκετό" ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο στο τέλος της δεκαετίας το ονομαστικό χρέος της Ελλάδας μπορεί να είναι ως και 30 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από το στόχο του Μαρτίου.
"Υπολογίζουμε ότι θα υπάρξει πιθανότατα υπέρβαση που θα ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ, οπότε αν θέλει κάποιος να φέρει το χρέος πίσω σε ένα βιώσιμο μονοπάτι πρέπει είτε να δώσει στην Ελλάδα περισσότερα κεφάλαια, είτε να δεχτεί χτύπημα σε αυτά που έχει στην κατοχή του" πρόσθεσε.

Ο συλλογισμός αυτός είναι σε συμφωνία με ένα πρόσφατο κείμενο του ΔΝΤ, στο οποία παρουσιάζονται οι θετικές επιπτώσεις από μια αποδοχή της ΕΚΤ να δεχθεί κούρεμα.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/716240/Article.aspx

Χρηματοδοτικό κενό ύψους 30 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδος έχει εντοπίσει το ΔΝΤ, το οποίο θέτει ως προϋπόθεση για την συνέχιση της συμμετοχής του στον μηχανισμό διασώσεως την διασφάλιση της χρηματοδοτήσεως της Ελλάδος από την ΕΕ.

Εσωτερική έκθεση του ΔΝΤ η οποία έχει δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως απαιτούνται πρόσθετες προσαρμογές στο ελληνικό πρόγραμμα με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και την συνέχιση της χρηματοδοτήσεως.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας έχει θέσει εκτός στόχων την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που συντάχθηκε μόλις προ 4 μηνών και σύμφωνα με το ΔΝΤ απαιτείται η ανάγκη πρόσθετης απομείωσης του χρέους που διαθέτει ο επίσημος τομέας για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικα το δημόσιο χρέος της Ελλάδος την περίοδο αναφοράς θα είναι έως και 15% του ΑΕΠ υψηλότερο σε σχέση με το αρχικά υπολογιζόμενο, δηλαδή 135% του ΑΕΠ το 2020, αντί 120% του ΑΕΠ. 

http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/390952/hrimatodotiko-keno-30-dis-euro-sto-programma-stirixis-tis-elladas/

__________________________________________

Η πολιτική είναι ισχυρότερη από τα νούμερα: το ΔΝΤ βγάζει ΜΟΝΟ 30δισ, ένα ποσό που εύκολα μπορούσε να ήταν έξω το πρόγραμμα ακόμα και πριν από έξι (6) μήνες

Στην ουσία, πρόκειται για μια πολιτικάντικη αναφορά σε κενό, η οποία ανοίγει το δρόμο για ένα μικρό μόνο κούρεμα μέσω της ΕΚΤ στην "ειδική περίπτωση" που λέγεται Ελλάς

Ότι και να γίνει τελικά (μικρό κούρεμα ΕΚΤ ή OSI), μοιάζει με μια ακόμα τελευταία ευκαιρία, η οποία θα συνδυαστεί με το σφαγιαστικό πακέτο μέτρων των €11,5+δισ [ενδέχεται με κάτι επιπλέον, πιθανότατα στο σκέλος των πωλήσεων δημόσιας περιουσίας]



No comments: