30.7.12

Σε εξέλιξη το σχέδιο «τελευταία ευκαιρία» για την Ελλάδα – Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες θα υποστούν haircut ενώ το ESM θα παράσχει εγγυήσεις καλύπτοντας τις ζημίες - Η ενεργοποίηση για την Ισπανία ίσως σώσει και την Ελλάδα…

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο «τελευταία ευκαιρία» για την Ελλάδα καθώς διαπιστώθηκε ότι οι αποκλίσεις από την εφαρμογή του μνημονίου είναι τεράστιες κοινώς έχει καταρρεύσει το μνημόνιο.

Ο Barroso ο επικεφαλής της Κομισιόν έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ελλάδα, ότι πλέον αν η χώρα δεν πειθαρχήσει και δεν εφαρμόσει το μνημόνιο θα υπάρξει χρεοκοπία.
Μάλιστα η Ευρώπη θα κάνει και την τελευταία υπαναχώρηση.
Βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο τα σχέδια η ΕΚΤ και οι Εθνικές κεντρικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικό χρέος να υποστούν ένα haircut από 30% έως 50%.
Το 30% που έχει εξεταστεί δεν είναι επαρκές καθώς η ΕΚΤ έχει τα περισσότερα ομόλογα με haircut κοντά στο 30% στα χαρτοφυλάκια της.
Χρειάζεται απομείωση, αναδιάρθρωση  50% ώστε να προκύψει ένα όφελος αξιόλογο.
Να σημειωθεί ότι τα ομόλογα που κατείχαν η ΕΚΤ και ορισμένες βασικές κεντρικές τράπεζες ήταν στην περίοδο του PSI+ 56,6 δις ευρώ τα οποία είχαν εξαιρεθεί από το haircut και είχε ακολουθηθεί άλλη διαδικασία.
Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες κατέχουν κοντά στα 64 δις ευρώ ομόλογα ονομαστικής αξίας.
Το haircut εφόσον είναι επαρκές και προκαλέσει ζημίες στις Κεντρικές τράπεζες εξετάζεται να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια ορισμένων κεντρικών τραπεζών αλλά και να βελτιωθεί η κεφαλαιακή εικόνα της ΕΚΤ που διαθέτει 85 δις κεφάλαιο.
Έχει εξεταστεί λοιπόν το ESM να λειτουργήσει ως μηχανισμός εγγυήσεων και να διασφαλίσει ότι θα καλύψει τις ζημίες των κεντρικών τραπεζών.
Αν αυτό ισχύει ναι μεν θα διασφαλιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια των κεντρικών τραπεζών αλλά από την άλλη θα πρέπει θα επικυρωθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Η Ισπανίας ίσως διασώσει την Ελλάδα

Όταν την προηγούμενη εβδομάδα τα Ισπανικά 10ετή ομόλογα εκτινάχθηκαν στο 7,62% κινητοποιήθηκαν στην κυριολεξία όλοι οι μηχανισμοί.
Ο Draghi της ΕΚΤ δήλωσε ότι θα κάνει ότι χρειαστεί.
Η δήλωση αυτή ήταν αρκετή ώστε η απόδοση των 10ετών ομολόγων να υποχωρήσει από το 7,62% στο 6,63% και το ευρώ από το 1,21 να κινηθεί προς τα 1,23 δολάρια.
Ακολούθησαν οι δηλώσεις Merkel Γερμανία με Hollande Γαλλία και ακολούθως την χθες Κυριακή Merkel με Μόντι της Ιταλίας.
Υπάρχουν σοβαρές αποχρώσεις ενδείξεις ότι οι πολιτικοί της Ευρώπης είναι έτοιμοι να σώσουν την Ισπανία και αν αυτό συμβεί μπορεί να διασωθεί και η Ελλάδα.
Ο Σόιμπλε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητάει αλλαγές στο μνημόνιο και μάλλον φαίνεται ότι για την ώρα η βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι ένα δεύτερο haircut ή κατά το ορθότερο ολοκλήρωση του πρώτου psi+ που λανθασμένα δεν συμπεριέλαβαν την ΕΚΤ και τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες.
Η Ισπανία μπορεί να διασώσει την Ελλάδα;
Θα φανεί τις επόμενες μέρες….

Πέτρος Λεωτσάκος

________________________________

πολύ λογικά όλα αυτά, όμως νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με πολιτικές αποφάσεις, κυρίως μεταξύ και ξεχωριστά Γερμανίας και Γαλλίας, οπότε μπορεί να είναι όλα τελείως διαφορετικά


No comments: