30.7.12

Ο κ. Μπαρόζο προειδοποίησε για χώρες που φλερτάρουν με «βόρειο» και «νότιο» ευρώ

Σχέδιο σαράντα ημερών για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχει εκπονήσει ο κ. Αντώνης Σαμαράς, υπό το βάρος και της δραματικής προειδοποίησης που μετέφερε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χώρες που φλερτάρουν με το “βόρειο” και “νότιο” ευρώ», ανέφερε συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό ο κ. Μπαρόζο και κάθε λάθος κίνηση, όπως για παράδειγμα η άκαιρη υποβολή του αιτήματος για επιμήκυνση, μπορεί να αξιοποιηθεί από συγκεκριμένες χώρες ως όχημα προκειμένου η Αθήνα να οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης.
Οι πρωτοβουλίες που έχουν επεξεργαστεί ο κ. Σαμαράς, ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Σταϊκούρας, προκειμένου να αντιστρέψουν το κλίμα, να εξασφαλιστεί η θετική έκθεση της τρόικα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης, περιλαμβάνουν:
- Επίσπευση ορισμένων από τα μέτρα του 2013–2014, όπως η περικοπή των εφάπαξ, ώστε να κλείσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού του 2012.
- Επιλογή μέτρων για τη διετία 2013–2014, που κατά τον πρωθυπουργό «θα είναι κοινωνικά δίκαια, αλλά θα θεωρηθούν υλοποιήσιμα από την τρόικα», με ορισμένα εξ αυτών να προωθούνται προς ψήφιση ακόμη και με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής στις 20 Αυγούστου. Εξάλλου, οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας εκτιμούν πως η προσαρμογή πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής και στον μεγαλύτερο βαθμό να επιτευχθεί το 2013.
- Κίνηση υψηλού συμβολισμού στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, με αιχμή τον ΟΠΑΠ, τα Κρατικά Λαχεία και το Ελληνικό. «Χρειαζόμαστε μια γρήγορη νίκη» στο συγκεκριμένο πεδίο, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
- Κατάργηση του ποσοστού της συμμετοχής ύψους 51% του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ.
- Προώθηση άλλων 200 συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων μέχρι το τέλος Αυγούστου.
- Κατάθεση νομοσχεδίου που θα βελτιώνει τη διαδικασία του fast track για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.
- Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την απλοποίηση των εξαγωγών.
- Επιτάχυνση της διαδικασίας ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.
Οπως προαναφέρθηκε, η απόφαση να δώσει η Αθήνα, άμεσα, δείγμα γραφής προς τους εταίρους βασίζεται στα μηνύματα που έφθαναν όλο το τελευταίο διάστημα στον κ. Σαμαρά για το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που επικρατεί για τη χώρα στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπαρόζο ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι κινδυνεύει η ίδια η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη. Του είπε, επίσης, ότι κατά τις συναντήσεις που θα έχει με τους κ. Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, αλλά κυρίως στην πρώτη σύνοδο κορυφής στην οποία θα παραστεί –πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο– θα πρέπει να πείσει τους εταίρους ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του. «Το είχα πει και στον Γ. Παπανδρέου πως η πρώτη σύνοδος είναι η καθοριστική, και δεν με άκουσε», φέρεται να εκμυστηρεύθηκε ο κ. Μπαρόζο στον πρωθυπουργό. Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετέφερε στον κ. Σαμαρά ότι η Αθήνα έχει και «συμμάχους», περιλαμβανομένου του ιδίου, ενώ εμφανίστηκε δεκτικός όταν του ετέθη η ατζέντα της ελληνικής πλευράς περί επιμήκυνσης και μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, «αλλά σε κατάλληλο χρόνο και αφού το κλίμα στους κόλπους της Ε.Ε. έχει αλλάξει για την Αθήνα προς το θετικότερο». Σημειώνεται πως μηνύματα προς την κυβέρνηση ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είναι στην παρούσα φάση έτοιμες να συζητήσουν με την ελληνική πλευρά χαλάρωση του προγράμματος έχει μεταφέρει στις επαφές του και ο Πολ Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ.
Πάντως, εκ των πραγμάτων, «κλειδί» για την κυβέρνηση είναι η εξεύρεση των 11,6 δισ. ευρώ, θέμα που θα απασχολήσει την αυριανή συνάντηση των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη. Και, βεβαίως, η επικοινωνιακή υποστήριξη της αναγκαιότητας των μέτρων, διότι αλλιώς η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία, με το σχετικό βάρος να το έχει επωμιστεί, επιτυχώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου. Η αυριανή συνάντηση θεωρείται κρίσιμη, καθώς είναι άγνωστο με τι διαθέσεις θα προσέλθει ο κ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι θα πρέπει να διεκδικηθεί άμεσα η επιμήκυνση και τα μέτρα των 11,6 δισ. να διαχυθούν σε βάθος τετραετίας, αλλά είναι σαφές πως ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να συναινέσει, καθώς η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να δρομολογήσει τη διαδικασία εξόδου από την Ευρωζώνη.
Επίσης, «αγκάθι» στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μπορεί να αποδειχθεί η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Πάντως, από το ΠΑΣΟΚ έχει αντιπροταθεί η αύξηση του ορίου κατά μία διετία για όσους δικαιούνται πρόωρη συνταξιοδότηση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_29/07/2012_490716

__________________________________________

η χώρα κλειδί για το νότιο ευρώ είναι η Γαλλία, την οποία έχουν στα ώπα ώπα τις τελευταίες εβδομάδες οι αγορές

21.7.12

Schaeuble: Η Γαλλία θα πάρει τις σωστές αποφάσεις




No comments: