12.9.12

Έως και 40 ακατοίκητα νησιά έχει εντοπίσει το ΤΑΙΠΕΔ για την εκμετάλλευση τους

Περίπου 40 ακατοίκητα νησιά έχει εντοπίσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, τα οποία και στοχεύει να τα αξιοποιήσει για τουλάχιστον 50 χρόνια για τη μείωση του κρατικού χρέους, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, επικαλούμενο πληροφορίες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που η λίστα που έχει στα χέρια του το ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει νησιά από 500 χιλ. τετραγωνικά μέτρα έως 3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, ενώ τα αρχικά σχέδια δείχνουν τη δημιουργία τουριστικών θέρετρων που θα νοικιαστούν για 30-50 χρόνια.
«Εντοπίσαμε θέσεις που έχουν καλό έδαφος, είναι κοντά στην ηπειρωτική χώρα, έχουν μια καλά αναπτυγμένη υποδομή και, την ίδια στιγμή, δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια», ανέφερε ο Ανδρέας Ταπραντζής, εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου. «Η ισχύουσα νομοθεσία δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε οριστική πώληση, αλλά μόνο σε εκμετάλλευση, κάτι το οποίο όμως είναι και ο στόχος μας», πρόσθεσε. Έτσι οι οριστικές πωλήσεις έχουν ήδη αποκλειστεί, διότι οι αποδόσεις για το ελληνικό κράτος δεν θα είναι υψηλότερες από ό, τι μια συμφωνία μίσθωσης. Η Ελλάδα θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις, εάν ένα νησί μετατραπεί σε θέρετρο, είπε.
Το ταμείο είναι επιφορτισμένο με το στόχο των 50 δις. ευρώ από την εκμετάλλευση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων μέχρι το 2020, ώστε να καλυφθεί και το υπέρογκο χρέος. Ωστόσο, εκκρεμής είναι η προώθηση της κατάλληλης νομοθεσίας ώστε να επιτρέψει την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας από τρίτους και να μειώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται πριν το σχέδιο προχωρήσει, είπε ο Ταπραντζής.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, η πώληση της δημόσιας γης είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα στην Ελλάδα. Το 1996, η Ελλάδα και η Τουρκία παραλίγο να οδηγηθούν σε πόλεμο για το σε ποιον ανήκει το ακατοίκητο νησάκι του Αιγαίου, Ίμια.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η χώρα έχει συγκεντρώσει μόνο 1,8 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, πυροδοτώντας έντονες επικρίσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η κυβέρνηση δεν κινείται αρκετά γρήγορα για να μειώσει το χρέος. Αλλά ο Τάκης Αθανασόπουλος, νέος πρόεδρος του ταμείου, δήλωσε ότι ο στόχος των 19 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μέχρι το 2015 μπορούν να καλυφθούν μόνο αν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι "κατάλληλο".

bankingnews

________________________________________________

σα να μην ήταν και τόσο αστείο όταν το έλεγαν γερμανοί βουλευτές...

 

No comments: