12.9.12

Η κυβέρνηση προσέφερε ελληνικό νησί για ναυτική βάση του Ισραήλ- Ηaaretz

ς πού μπορεί να φτάσει το "πενία τέχνας κατεργάζεται"; Πολύ μακριά, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής Ηaaretz.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ηλεκτρονική έκδοση, η Ελλάδα εξέφρασε «Προθυμία» ενοικίασης ενός νησιού στο Ισραήλ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την εκγύμναση του ισραηλινού ναυτικού, μέσω μια συμφωνίας μακροχρόνιας μίσθωσης (lease)!

Πηγές από την πλευρά του υπουργού οικονομικών Ehud Barak σημείωναν ότι ο υπουργός Άμυνας ζήτησε να εξεταστεί το θέμα του νησιού ως αντίδραση μετά από αίτημα υπουργού που ήρθε στην Ελλάδα και επέστρεψε στο Ισραήλ με μήνυμα προς τον Barak. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι Έλληνες αξιωματούχοι εξέφρασαν τη διάθεσή τους να παραχωρηθεί ένα νησί στο Ισραήλ για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, δύο εβδομάδες πριν ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να εξετάσουν την αγορά ή την ενοικίαση (leasing) ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο ασκήσεων. Ωστόσο, αποφασίστηκε να μην προχωρήσει το σχέδιο λόγω αμφιβολιών για την οικονομική του βιωσιμότητα, λένε αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με το γραφείο του Barak, το θέμα εστάλη για επανεξέταση και η απόφαση ήταν ότι δεν υπήρχε ανάγκη να γίνει η αγορά ή η ενοικίαση του νησιού. Ούτε το γενικό επιτελείο, ούτε το ναυτικό είχαν ενθουσιαστεί με την ιδέα καθώς προτιμούσαν να συσφίγξουν τις σχέσεις των δύο πλευρών στο θέμα της ασφάλειας.

Για το θέμα δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο Barak ζήτησε το θέμα να εξεταστεί μετά τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στη Le Monde, όπου για πρώτη φορά αναφέρθηκε στην αξιοποίηση νησιών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας για την Ελλάδα.

Ισραηλινή πηγή του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι το θέμα παρουσιάστηκε σε σχετικά χαμηλό επίπεδο αξιωματικών κυρίως από τον χώρο του γενικού επιτελείου. Παρότι το ζήτημα είχε και διπλωματικές προεκτάσεις, δεν μετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/725196/Article.aspx

No comments: