15.9.12

Ρεκόρ εξαετίας στη Σοφοκλέους

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε, αποδείχθηκε η έβδομη συνεχόμενη ανοδική, για τον Γενικό Δείκτη, κάτι που δεν έχει επαναληφθεί στο Χ.Α., τουλάχιστον κατά την τελευταία εξαετία.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη 7,14% και ο Τραπεζικός με κέρδη 25,13%. Από την αρχή του χρόνου, πλέον και ο Τραπεζικός δείκτης έχει γυρίσει σε θετική μεταβολή και τα κέρδη διαμορφώνονται σε 9,2% και 11,39%, αντίστοιχα.
Η απόφαση της Fed για απεριόριστη στήριξη στην Αμερικάνικη οικονομία ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων και έγινε θετικά δεκτή από τις Αγορές.

Στον απόηχο των διεθνών “πανηγυρισμών” και θέλοντας να διορθώσει τις χθεσινές αλγεινές εντυπώσεις, το Χ.Α. ξεκίνησε περίπου εντυπωσιακά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, πλην της Τρ. Ελλάδος, όλοι οι Τραπεζικοί τίτλοι ξεκίνησαν με “AMEM” (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) και πριν συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο “έβλεπαν” τα υψηλά ημέρας, ενώ σχετικά ηπιότερο βηματισμό ακολουθούσε ο υπόλοιπος 20αρης, αλλά και οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Η μετοχή της Alpha Bank έφθασε μέχρι τα 1,68 ευρώ (+7,69%), της Εθνικής μέχρι τα 2,06 ευρώ (+8,42%), της Eurobank μέχρι τα 1,21 ευρώ (+9%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,4520 ευρώ (+9,98%). 

Το αποτέλεσμα ήταν ο Τραπεζικός δείκτης να αναρριχηθεί μέχρι τις 311,18 μονάδες (+7,75%) και ο Γενικός μέχρι τις 768,05 μονάδες (+3,54%).

Όμως ο υψηλότατος τζίρος του πρώτου ημιώρου που ξεπερνούσε τα 15 εκατ. ευρώ, δημιουργούσε υποψίες για “διανομή χαρτιών” και “ευχάριστες” ρευστοποιήσεις από “υποψιασμένα χαρτοφυλάκια”.


Η "βουτιά" του ΟΠΑΠ
Το πρώτο σήμα υποχώρησης ήλθε από τον τίτλο της ΔΕΗ, όμως τις εντυπώσεις οι πωλητές τις κέρδισαν από τις επιθετικές πωλήσεις στον ΟΠΑΠ, που ακολούθησαν.

Αιτία δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο ΟΠΑΠ θα επιβαρυνθεί με το φόρο του μικτού κέρδους σε όλα του τα παιχνίδια προκειμένου να διατηρήσει το μονοπώλιο και να προχωρήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η μείωση που αντιστοιχεί είναι 400 εκατ. ευρώ. καθώς ο ΟΠΑΠ εμφάνισε 1,3 δισ ευρώ μικτά κέρδη για την χρήση 2011.

Για το παραπάνω θέμα, το τμήμα ανάλυσης της Beta Sec, αναφέρει τα εξής:

Ο νόμος αναφέρει ρητά ότι η φορολόγηση αφορά την εισαγωγή των νέων παιχνιδιών. (Σελ 3924 άρθρο 26 Πεδίο εφαρμογής)

Οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται στα τεχνικά-ψυχαγωγικά της υποπερίπτωσης γγ΄ της περίπτωσης α΄ του άρθρου 25 και στα τυχερά παίγνια, που διενεργούνται με παιγνιομηχανήματα ή μέσω του διαδικτύου. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου, εκτός από τις διατάξεις που αναφέρονται στην Ε.Ε.Ε.Π. και το άρθρο 35, δεν εφαρμόζονται για τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται ή για τα οποία έχει ήδη χορηγηθεί άδεια κατά την ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) 3925 έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου στα καζίνο και στις εταιρείες Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και Ο.Δ.Ι.Ε. Α.Ε., για τα οποία εφαρμόζονται οι ειδικές γι’ αυτά διατάξεις.

Επίσης ορίζεται ο τρόπος και ο συντελεστής με τον οποίο φορολογούνται τα νέα παιχνίδια:

5. Για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται σε τριάντα τοις εκατό (30%) επί του μικτού κέρδους που αφορά τα ποσά τα οποία προέρχονται από την εκμετάλλευση της δραστηριότητας του κατόχου της άδειας. Τα έσοδα αυτά αποδίδονται στο Δημόσιο κάθε τρίμηνο και πάντως όχι αργότερα από τις 16 Ιανουαρίου, 16 Απριλίου, 16 Ιουλίου και τις 16 Οκτωβρίου κάθε έτους, για το προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο.

Ο κάτοχος άδειας, αν έχει παραχωρήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης, βαρύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με τον φορέα εκμετάλλευσης για την καταβολή της συμμετοχή του πρώτου εδαφίου.

Εφόσον έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα της επιβολής ομοιόμορφου φόρου η επιβολή του εκτιμάται ότι θα εφαρμοσθεί σταδιακά με κάποιο μεταβατικό στάδιο προσαρμογής.

Ακόμα και σε ένα ακραίο σενάριο επιβολής φορολογίας σε όλο το επίγειο δίκτυο πωλήσεων η σχέση EV/EBITDA διαμορφώνεται στις 4,8 φορές σημαντικά χαμηλότερη από τις αντίστοιχες εισηγμένες λοταρίες που κινούνται σε δείκτες 5.9 – 6.0 φορές. Από την άλλη πλευρά ο ΟΠΑΠ θα έχει διαφαλισμένο το μονοπώλιο και πιθανόν μετά την νέα φορολόγηση ο ανεπίσημος ανταγωνισμός θα περιοριστεί αφού θα υπάρχει πολύ ισχυρό κίνητρο πάταξης του παράνομου στοιχήματος ή άλλων παρόμοιων δραστηριοτήτων.

“Η πίεση που παρατηρήθηκε στην μετοχή του ΟΠΑΠ εκτιμούμε ότι αποτελεί ευκαιρία τοποθετήσεων καθώς ακόμα και στο ακραίο σενάριο επιβολής φόρου η αποτίμηση της εταιρείας δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβή”, αναφέρει η Beta Sec.

Σε διευκρινίσεις, αναφορικά με την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος που διέπει την λειτουργία της εταιρείας, προχώρησε η ΟΠΑΠ, απαντώντας στο υπ. αριθμό 3583/14-9-2012 ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αναφέρει πως δεν έχει περιέλθει σε γνώση της ΟΠΑΠ Α.Ε. καμιά ενημέρωση περί αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία της. 

Οι αποδόσεις των μετοχών
Απόλυτα μοιρασμένη η εικόνα στις μετοχές του 20αρη, όπου με κέρδη μεγαλύτερα του 5% έκλεισαν οιCoca-Cola, Εθνική και Τιτάν. Κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για τον ΟΤΕ, των τριών για Βιοχάλκο και Jumbo, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Alpha Bank, CPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΟΠΑΠ (-16,56%), Ελλάκτωρα (-7,86%),Eurobank (-5,41%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι ΔΕΗ και Κύπρου και με μικρότερες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο τζίρος ξεπέρασε τα 104 εκατ., ενώ η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε στις 56 προς 81.

Τριάντα τίτλοι με ημερήσιες απώλειες μεγαλύτερες του 5%, ενώ ίσως πρέπει να σημειωθεί η όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τράπεζα Ελλάδος.

Αντίθετα, σχετική διόρθωση έδωσε η Ιντρακόμ μετά από οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. 

Τα στατιστικά της εβδομάδας
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 743,01 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 7,14%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 9,93%, ο Mid 30 με κέρδη 1,27% και ο Small Cap 80 με άνοδο 2,75%.

Αναλυτικά, στο ΧΑ, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: των Τραπεζών 25,13%, των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών 10,67%, των Βιομηχανικών Προϊόντων & Υπηρεσιών 9,51%, των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας 6,65%, και οι Πρώτες Ύλες 12,05%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Ταξιδιών & Αναψυχής 12,18% και ο κλάδος του Εμπορίου κατά 3,34%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Sato (87,50%), Axon Συμμετοχών (55,17%), Ντρουκφάρμπεν (45,31%), Nutriat (42,31%), Εurobank (40,75%), Πειραιώς (39,86%), Μαθιός Πυρίμαχα (36,41%), Σπύρου (32,89%), Ακρίτας (32,18%), Τράπεζα Κύπρου (31,94%).
Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βαρβαρέσος ( - 54,17%), Compucon (- 48,28%), ΕΛΒΕ ( - 36,63%), ΒΙΣ ( - 3Ο%), Medicon ΕΛΛΑΣ (-23,49%), Olympic Catering (-20%), Xατζηιωάννου (-13,51%), ΟΠΑΠ (-13.21%) Yalco – Κωνσταντίνου (-12,16%) και ΑΘΗΝΑ (-12,09%).

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/725729/ArticleMarketComment.aspx

No comments: