29.12.12

Ε.Ε.: Σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου το δημοσιονομικό σύμφωνο

Σε ισχύ τίθεται από την 1η Ιανουαρίου το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, το οποίο εισάγει τον «χρυσό κανόνα» και προβλέπει κυρώσεις στην περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού, καθώς επικυρώθηκε και από τη Φινλανδία.
«Για να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη, έπρεπε να επικυρωθεί από (τουλάχιστον) 12 κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Ο όρος αυτός εκπληρώθηκε καθώς η Φινλανδία ήταν το 12ο κράτος της Ευρωζώνης που επικύρωσε την συνθήκη, στις 21 Δεκεμβρίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ευρωπαϊκό συμβούλιο.
Για «καλή είδηση» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στάινερ. «Η ισχύς της δημοσιονομικής συνθήκης είναι ένα στοιχείο κλειδί του θετικού απολογισμού της χρονιάς που τελειώνει. Όμως θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα», ανέφερε.
Τόνισε, επίσης, πως είναι απαραίτητο τους προσεχείς μήνες να ενισχυθεί η Ευρωζώνη από έναν πιο στενό οικονομικό συντονισμό.
Το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο υπεγράφη στις 2 Μαρτίου στις Βρυξέλλες από 25 κράτη - μέλη της Ε.Ε. Η Βρετανία και η Τσεχική Δημοκρατία αποφάσισαν να μην το υπογράψουν.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2267313

No comments: