27.12.12

Saxo Bank: Οι 10 «Ακραίες Προβλέψεις» για το 2013

οι «Ακραίες Προβλέψεις» για το 2013 είναι οι εξής:
 
1. Ο δείκτης DAX μειώνεται κατά 33% στις 5.000 μονάδες
Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας συνεχίζεται, βάζοντας φρένο στη βιομηχανική επέκταση της Γερμανίας. Ως συνέπεια, οι τιμές των μετοχών του βιομηχανικού κλάδου μειώνονται και η καταναλωτική εμπιστοσύνη εξασθενεί. Η δημοτικότητα της Αγκελα Μέρκελ πέφτει πριν από τις εκλογές, και σε ένα περιβάλλον με αδύναμη οικονομία και ασταθές πολίτικο σκηνικό, η Γερμανία κινείται προς την ενοποίηση του χρέους της Ε.Ε. με τον δείκτη DAX να καταγράφει πτώση 33% στις 5.000 μονάδες.
2. Κρατικοποίηση των μεγαλύτερων εταιρειών ηλεκτρονικών της Ιαπωνίας
Η βιομηχανία ηλεκτρονικών της Ιαπωνίας μπαίνει στην τελική φάση, έχοντας παραγκωνιστεί από τον ανταγωνισμό της Νότιας Κορέας. Με συνολικές ζημίες της τάξης των 30 δισ. δολαρίων για τις Sharp, Panasonic και Sony η αξιοπιστία εξανεμίζεται και η ιαπωνική κυβέρνηση κρατικοποιεί τις βασικές εταιρείες του κλάδου - ακολουθεί δηλαδή παρόμοια πρακτική που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ στην αυτοκινητοβιομηχανία τους.
3. Η τιμή της σόγιας αυξάνεται κατά 50%
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του 2012, που έπληξαν καίρια την παγκόσμια παράγωγη και οδήγησαν τα αποθέματα σόγιας σε χαμηλά επίπεδα εννέα ετών, αφήνουν τις νέες σοδειές εκτεθειμένες στις διαθέσεις του καιρού, στις ΗΠΑ, στη Νότια Αμερική και την Κίνα. Η αυξημένη ζήτηση για βιοκαύσιμα θα παίξει επίσης το ρόλο της στην άνοδο της τιμής και οι κερδοσκόποι θα είναι έτοιμοι να εισέλθουν εκ νέου στην αγορά, οδηγώντας τις τιμές σε άνοδο έως και 50%. Η ασφάλεια στην αγορά των τροφίμων χάνει την έννοιά της.
4. Επέρχεται διόρθωση στην τιμή του χρυσού στα 1.200 δολάρια ανά ουγκιά
Ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ μέσα στο 2013 ξεπερνά τις προσδοκίες της αγοράς και ιδίως τις προσδοκίες των επενδυτών χρυσού. Λόγω των παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική ζήτηση από την Ινδία και την Κίνα, οι οικονομίες των οποίων αντιμετωπίζουν ισχνή ανάπτυξη και αυξανόμενη ανεργία, πυροδοτείται γύρος ρευστοποιήσεων στον χρυσό. Ο χρυσός μειώνεται στα 1.200 δολάρια, πριν προλάβουν οι κεντρικές τράπεζες να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές.
5. Το πετρέλαιο WTI πέφτει στα 50 δολάρια
Η παράγωγη ενέργειας των ΗΠΑ αυξάνεται, κυρίως μέσω των προηγμένων τεχνικών παραγωγής. Η ραγδαία αύξηση της παράγωγης των ΗΠΑ σε αργό πετρέλαιο, σε συνδυασμό με τα επίπεδα αποθεμάτων στα νοικοκυριά που έχουν αγγίξει υψηλό 30 ετών, αλλά και με τις περιορισμένες επιλογές για εξαγωγή, το αργό πετρέλαιο θα δεχτεί νέα πτωτική πίεση και θα κινηθεί στα επίπεδα των 50 δολαρίων ανά βαρέλι.
6. Η ισοτιμία USD-JPY οδηγείται προς το 60,00
Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας επανέρχεται στην εξουσία, με τις προγραμματικές δηλώσεις για ποσοτική χαλάρωση του γεν. Ωστόσο, μόνο τα μισά μέτρα τίθενται σε εφαρμογή και η αγορά έχει τοποθετηθεί υπέρ της εξασθένισης του γεν. Παράλληλα, οι ιάπωνες επενδυτές επαναπατρίζουν ένα τμήμα από τα τρισεκατομμύρια δολάριά τους, καθώς η διάθεση ανάληψης κίνδυνου αυξάνεται. Το γεν αναδεικνύεται στο ισχυρότερο νόμισμα του κόσμου, με την ισοτιμία USD-JPY να οδηγείται στο 60,00 - ανοίγοντας το δρόμο για τη νέα κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας να εφαρμόσουν τα πιο «ριζοσπαστικά» μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που αρχικώς είχαν εξαγγείλει.
7. Η ισοτιμία EUR-CHF αποσυνδέεται και αγγίζει το 0,9500
Οι κίνδυνοι από τον ευρωπαϊκό νότο επιδεινώνονται. Αυτό ενισχύει τις ροές κεφαλαίων προς την Ελβετία, με την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να αποφασίζουν ότι είναι προτιμότερο να αποσυνδέσουν το ελβετικό φράγκο από το ευρώ αντί να ωθήσουν τα αποθεματικά σε επίπεδα πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Ως συνέπεια, η ισοτιμία EUR-CHF αγγίζει ένα νέο ιστορικό χαμηλό, πριν η κυβέρνηση αποφασίσει να θέσει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να ανακόψει τη δύναμη του νομίσματος.
8. Το Χόνγκ Κονγκ αποσυνδέει το HKD από το USD και το επανασυνδέει με το RMB
Το Χόνγκ Κονγκ αποσυνδέει το δολάριό του από το δολάριο των ΗΠΑ και το επανασυνδέει με το κινέζικο Renminbi. Και άλλες ασιατικές χώρες δείχνουν ότι θέλουν να ακολουθήσουν. Η μεταβλητότητα του RMB αυξάνεται και η Κίνα χάνει τη δυνατότητα ελέγχου των κινήσεων του νομίσματος, με το Χονγκ Κονγκ να αναδεικνύεται σε ένα από τα κυριότερα κέντρα στον κόσμο για τη διαπραγμάτευση συναλλάγματος και το σημαντικότερο κέντρο διαπραγμάτευσης RMB.
9. Η Ισπανία πλησιάζει ένα βήμα πιο κοντά στην χρεοκοπία, καθώς τα επιτόκια φτάνουν το 10%
Με τις κοινωνικές εντάσεις στην Ισπανία να βρίσκονται σε έξαρση, ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές. Το 2013, το δημόσιο χρέος της Ισπανίας υποβαθμίζεται σε «junk» και η κοινωνία απορρίπτει τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλει η Ε.Ε. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται ραγδαία μετά την υποβάθμιση, καθώς οι τιμές τους προεξοφλούν την αναπόφευκτη χρεοκοπία.
10. Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου των ΗΠΑ διπλασιάζεται μέσα στο 2013
Η πολιτική μηδενικού επιτοκίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αποτρέπει τους επενδυτές από την αγορά ομολόγων. Οι μηδενικές ή αρνητικές αποδόσεις καθιστούν τις μετοχές μία σαφώς πιο ελκυστική επένδυση. Η αγορά ομολόγων είναι μεγαλύτερη από την αγορά μετοχών και μια μείωση κατά 10% στα κεφάλαια που προορίζονται για ομολόγα, ενισχύουν τα κεφάλαια που προορίζονται για μετοχές κατά 30%. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων και την έναρξη περιόδου υπέρ-αποδόσεων των μετοχών, έναντι των ομολόγων.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2266920

______________________________________________________


καθώς οι καθιερωμένες προβλέψεις αποτυγχάνουν να εκτιμήσουν τους μαύρους κύκνους, παρατηρούμε οι μεγάλοι οίκοι να επεξεργάζονται και ακραία σενάρια




No comments: