24.12.12

Kύπρος: Ανοικτός σε βοήθεια ο Πούτιν

Ανοικτό φαίνεται να παραμένει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ρωσίας σε πακέτο δανειακής στήριξης της ΕΕ προς την Κύπρο.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που από τις Βρυξέλλες διαμήνυσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας, χωρίς όμως να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές διαδικασίες.

Οπως μεταδίδει το Stockwatch, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Κύπρου και εάν η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια συμφωνία, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε κατ’ αρχήν ότι με το θέμα ασχολείται το Υπουργείο Οικονομικών, «είμαστε σε επαφή με τους Κύπριους, μιλάμε μαζί τους», είπε.

Είναι αλήθεια, συνέχισε, ότι η μακροοικονομική κατάσταση της Ρωσίας είναι πολύ καλή, το ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμό 3,7%, τα συναλλαγματικά μας αποθέματα αυξάνονται, έχουμε χρήματα.

«Ωστόσο, σχετικά με την Κύπρο, το θέμα δεν είναι τα χρήματα, αλλά παίρνω ως δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι (της Κύπρου) οφείλουν να καθορίσουν τους κανόνες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και εμείς δεν αισθανόμαστε πολύ άνετα να παρεμβαίνουμε τώρα σ’ αυτή τη διαδικασία».

Αντίθετα, συνέχισε ο Ρώσος Πρόεδρος, «όταν οι απαραίτητες συμφωνίες θα είναι έτοιμες, δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να συμμετάσχουμε σε μια συνολική επίλυση του προβλήματος για τη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας, αλλά αυτό χρειάζεται προηγουμένως μελέτη σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων».

Η Κύπρος αποτάθηκε για δάνειο στη Ρωσία τον Ιούνιο του 2012 χωρίς αποτέλεσμα. Πριν λίγους μήνες η ρωσική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι η όποια βοήθεια προς την Κύπρο θα ήταν στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης που θα συμφωνήσει η Κύπρος με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Για το θέμα ρωτήθηκε στη ίδια δημοσιογραφική διάσκεψη και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα της Κύπρου συζητείται και αντιμετωπίζεται στα αρμόδια όργανα της Ευρωζώνης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Γνωρίζουμε τις σχέσεις Ρωσίας-Κύπρου, αλλά εναπόκειται στις δύο κυβερνήσεις να συζητήσουν μεταξύ τους για τον πιθανό τρόπο βοήθειας, είπε.

Χθες γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι υπάρχει ενδεχόμενο συμμετοχής της Ρωσίας στο πακέτο στήριξης της ΕΕ στην Κύπρο, αναφέροντας παράλληλα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέτει θέμα κουρέματος του κυπριακού χρέους.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε σήμερα ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να δεχθεί κούρεμα του κυπριακού χρέους.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/747634/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: