26.12.12

ο Αλέξης στη Βραζιλία: οι δηλώσεις Λούλα, Ρούσεφ


Να «διεθνοποιήσει» το ελληνικό ζήτημα και να αναζητήσει εναλλακτικά μοντέλα ανάπτυξης επιχειρεί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο πολυήμερης περιοδείας σε Βραζιλία και Αργεντινή. Οι συγκεκριμένες επαφές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη μία πλευρά προκαλούν θετικές εντυπώσεις ως προς τη ζύμωση με εναλλακτικά κοινωνικά και πολιτικά κινήματα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, από την άλλη πλευρά αναδεικνύουν την δυνατότητα να υπάρξουν και άλλες επιλογές εκτός ευρωζώνης. Στη σημαντικότερη μέχρι στιγμής συνάντησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνομίλησε με τον τέως πρόεδρο της Βραζιλίας. Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έστειλε το δικό του μήνυμα στον ελληνικό λαό τονίζοντας ότι είναι πιο δυνατός από την κρίση. Θυμηθείτε: «Ανήκομεν» στο αντικαπιταλιστικό μέτωπο χωρών.
«Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στον Ελληνικό λαό είναι ότι σ' αυτή τη στιγμή της κρίσης πρέπει να είναι ψύχραιμοι, να έχουν μεγάλη θέληση και να αναζητήσουν λύσεις. Να μη γίνονται πολλά σχόλια για την κρίση, αλλά να συζητούν ποιες είναι οι λύσεις», δήλωσε ο τέως πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνέχεια ο κ. ντα Σίλβα ανέφερε: «Νομίζω ότι ούτε η Ελλάδα ούτε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα βίωνε τις σημερινές καταστάσεις, αν είχαν παρθεί οι σωστές αποφάσεις πριν από τέσσερα χρόνια», ενώ πρόσθεσε:
«Σε περίοδο κρίσης, η λέξη κλειδί δεν είναι η δημοσιονομική προσαρμογή. Εδώ στη Βραζιλία η λέξη κλειδί ήταν η οικονομική ανάπτυξη μαζί με το εμπόριο, μαζί με τις επενδύσεις, μαζί με τις θέσεις εργασίας, μαζί με την κατανάλωση και γι’ αυτό η Βραζιλία έχει ανέβει από τη δέκατη στην έκτη θέση στην παγκόσμια οικονομία. Τέλος θα ήθελα να πω στον ελληνικό λαό το εξής: Μη χάσετε ποτέ την ελπίδα σας, συνεχίστε τη μάχη σας με το κεφάλι ψηλά, διότι ο ελληνικός λαός είναι πιο δυνατός από την κρίση. Καλή τύχη!».
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από την πλευρά του: «Στο πρόσωπο του Προέδρου Λούλα βρήκαμε έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση, στην προσπάθειά του να αντέξει και να νικήσει τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Μας εξήγησε ότι πριν από δέκα χρόνια, στην μακρινή από την Ελλάδα, Βραζιλία, η ελπίδα νίκησε τον φόβο και έστειλε μήνυμα στον ελληνικό λαό να μην απελπιστεί, διότι και στην Ελλάδα η ελπίδα θα νικήσει τον φόβο. Είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ένα μήνυμα αλληλεγγύης και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που βρίσκουμε συμμάχους ισχυρούς, συμμάχους του ελληνικού λαού, συμμάχους της Ελλάδας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Βραζιλίας (PCdoB). Ο Ντιλερμάντο Τόνι, μέλος του προεδρείου του Κόμματος και ο Ρονάλντο Καρμόνα, Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής συζήτησαν με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τις πτυχές, το βάθος, την έκταση και τα χαρακτηριστικά της κρίσης με επίκεντρο την Ελλάδα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να στείλουν μέσα στο 2013 εκατέρωθεν αντιπροσωπείες στα Συνέδριά τους.

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10419:tsipras-loula&catid=83:aristera&Itemid=200 
 
Γενναία διαγραφή του ελληνικού χρέους

«Η Βραζιλία θα θέσει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στο ΔΝΤ και θα προκρίνει γενναία διαγραφή του, αφού διαφωνούμε με το υφιστάμενο πρόγραμμα που βυθίζει τον ελληνικό λαό στη φτώχεια».

Αυτή η δήλωση της προέδρου της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, Ντίλμα Ρούσεφ, στον αριστερό διεκδικητή της εξουσίας στην Ελλάδα, Αλέξη Τσίπρα, είναι για την Κουμουνδούρου η μεγαλύτερη -μέχρι στιγμής- επιτυχία του ταξιδιού στη Λατινική Αμερική. Ούτως ή άλλως, οι συναντήσεις του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με την πολιτική ηγεσία της Βραζιλίας «δεν έγιναν μόνο για τις φωτογραφίες», όπως έλεγαν οι συμμετέχοντες σε συνομιλητές τους.

Στη συνάντηση διάρκειας 75 λεπτών του Αλέξη Τσίπρα με την πρόεδρο Ρούσεφ, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «ταύτιση θέσεων για τις αιτίες της κρίσης», ενώ αντηλλάγησαν απόψεις «για τις αναγκαίες ενέργειες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ώστε να αναχαιτιστεί η επέκταση της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία».

«Οι επαφές μας στη Βραζιλία επιβεβαιώνουν την αρχική μας εκτίμηση ότι η χώρα μπορεί να βρει ισχυρούς συμμάχους στη γεωπολιτική σκακιέρα, αν χαράξει μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με την Ντίλμα Ρούσεφ, υποστηρίζοντας ότι «η κρίση μπορεί να γενικευτεί το 2013, αν δεν αναχαιτιστεί άμεσα η στρατηγική της λιτότητας».

Καταλόγισε στους «μερκελιστές των τριών κομμάτων του Μνημονίου» ότι προστρέχουν στη Γερμανίδα καγκελάριο, την ώρα που η ίδια «απομονώνεται διεθνώς», ενώ σημείωσε ότι η Βραζιλία «στέλνει το μήνυμα ότι η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια λιτότητας παρά μονάχα με πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και αναδιανομής».

Εξάλλου, ιδιαίτερο πρακτικό ενδιαφέρον είχαν και οι συνομιλίες του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τόσο με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών όσο και με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της Βραζιλίας.

Η πιο θερμή υποδοχή έγινε από τον ΥΠΕΞ, Αντόνιο Πατριότα, ο οποίος χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «σύμβολο αντίστασης», ενώ ο υπουργός Αμυνας, Σέλσο Αμορίμ, έκανε λόγο για «συμφωνίες των δυο κρατών στην αμυντική βιομηχανία» που μπορεί να προκύψουν στο ενδεχόμενο ανάληψης της κυβέρνησης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος συζήτησε με στελέχη του οικονομικού επιτελείου της βραζιλιάνικης κυβέρνησης τον ρόλο της ταχέως ανερχόμενης οικονομίας στη λήψη αποφάσεων εντός του ΔΝΤ.

«Το ταξίδι στη Βραζιλία πήγε ανέλπιστα καλά», έλεγαν πάντως οι συμμετέχοντες στην αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, καθώς η συνάντηση με την Ντίλμα Ρούσεφ προέκυψε την τελευταία στιγμή. Εξέφρασαν μάλιστα την ελπίδα ότι άνοιξε και ο δρόμος για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της Αργεντινής στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Ούτως ή άλλως, ο Αλέξης Τσίπρας θα ακολουθήσει στην Αργεντινή παρόμοιο πρόγραμμα με τη Βραζιλία. Εκτός από τις συναντήσεις με πολιτικά κόμματα και την ελληνική ομογένεια, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ και τον υπουργό Εργασίας της χώρας, ενώ προγραμματίζονται επισκέψεις στα υπουργεία Υγείας, Εμπορίου, Παιδείας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Οπως, πάντως, επισήμαιναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η επίσκεψη στις δυο χώρες αποτελεί ένα «δύσκολο τεστ», με τις επιδόσεις του Αλέξη Τσίπρα να θεωρούνται «πολύ επιτυχημένες». Με αυτά τα δεδομένα, το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, άμα τη επιστροφή του κλιμακίου στην Αθήνα, θα ξεκινήσει να σχεδιάζει διεθνή ταξίδια για το πρώτο τρίμηνο του 2013, που δεν θα περιορίζονται στην ευρωπαϊκή ή αμερικανική ήπειρο.

http://www.efsyn.gr/?p=9575

Λατινοαμερικανικά διδάγματα

Αγνωστο τι προσδοκούσε να αποκομίσει πολιτικά από την επίσκεψή του στη Λατινική Αμερική ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά τους αντιπάλους του, ήθελε απλά να κάνει πραγματικότητα ένα παιδικό του όνειρο, αλλά αναγκάστηκε τελικά να το «αμπαλάρει» με περιτύλιγμα κομματικής και διπλωματικής εξόρμησης. Κατά τους φίλους του, ο στόχος ήταν να έλθει σε επαφή με ριζοσπαστικές κυβερνήσεις της περιοχής και τα μοντέλα ανάπτυξης που έχουν υιοθετήσει.
Οποιος και να ήταν ο σκοπός του ταξιδιού, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και το επιτελείο του της επικοινωνίας επιχείρησαν να δώσουν διαστάσεις ανοίγματος και σχέσεων με ηγεσίες και κόμματα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η ανταπόκριση που έχει βρει εντός είναι εξαιρετικά περιορισμένη και δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση… Παράδειγμα, η στάση του γερμανικού «αδελφού» κόμματος Λίνκε, που συστηματικά τάσσεται εναντίον των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας.
Το πρόγραμμα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελίζονται μία πολυδιάστατη οικονομική και κοινωνική πολιτική με συμμαχίες, συνεργασίες και συμπράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και βασικό στόχο την αλλαγή του διεθνούς συστήματος επί το αριστερότερο, έως το εντελώς μαρξιστικό. Ωστόσο, πέρα από το γεγονός της τεράστιας απόστασης και των άπειρων ειδικών χαρακτηριστικών που χωρίζουν την Ελλάδα από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αποδείχθηκε μάλλον ατυχής για τον Αλ. Τσίπρα η επιλογή της Βραζιλίας και της Αργεντινής.
Στη Βραζιλία, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον ιστορικό ηγέτη της χώρας, τον Λούλα, και έγινε αποδέκτης μερικών «συμβουλών» που δεν τον βολεύουν πολιτικά. Του είπε ο Λούλα, μεταξύ άλλων, ότι καλό είναι να μη γίνεται συνεχώς και αποκλειστικά συζήτηση για την κρίση και τις καταστροφικές συνέπειές της τώρα και στο μέλλον, αλλά για λύσεις εξόδου από αυτήν. Ως γνωστόν, ο Λούλα έβγαλε τη θεόρατη Βραζιλία με τον τεράστιο πληθυσμό από την κρίση εφαρμόζοντας συνταγή του ΔΝΤ. Και μετά, στην πολύπαθη Αργεντινή, την ώρα που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν στον αξιοπρεπή τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, έπεφταν νεκροί σε επιδρομή λεηλασίας καταστήματος. Την επομένη ανακάλυψε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει... Αργεντινή!
Αντικειμενικά, η πολιτική σημασία της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στη Βραζιλία και την Αργεντινή είναι ελάχιστη ώς μηδαμινή. Εκτός και αν πήρε κάποια διδάγματα για να προσαρμόσει τη φαντασιακή ρητορική στην πραγματικότητα.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_25/12/2012_475885

No comments: