2.7.08

C.A.: Σταθερή ανάπτυξη παρά τον πληθωρισμό για την Ελλάδα

TO ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Σταθερό ρυθμό ανάπτυξης παρά την ενίσχυση του πληθωρισμού προβλέπει για την ελληνική οικονομία το τμήμα οικονομικής ανάλυσης της Credit Agricole, στην τριμηνιαία έκθεσή του με ημερομηνία 26 Ιουνίου 2008.
Όπως αναφέρεται, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης μετριάζεται (3,6% στο α’ τρίμηνο του 2008), αναμένεται να διατηρηθεί «πολύ υψηλότερα» του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Κεντρικά ζητήματα αποτελούν ο πληθωρισμός και η δημοσιονομική αναδιάρθρωση, ενώ τα περιθώρια για περιορισμό του μεγάλου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι ανύπαρκτα.
Όπως επισημαίνει η Credit Agricole, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 1,1% σε επίπεδο τριμήνου. Οι επενδυτικές δαπάνες έχουν υποχωρήσει σημαντικά (-6,8%), ενώ αποδυναμωμένη εμφανίζεται και η καταναλωτική δαπάνη (2,3%). Ωστόσο, τα έργα που πραγματοποιούνται με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο υψηλός ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων στο τομέα των επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις.
Η ιδιωτική κατανάλωση υποστηρίζεται, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «από τις καλές -ακόμη- οικονομικές συνθήκες, τη χαμηλότερη φορολόγηση των εισοδημάτων και την ενίσχυση του πραγματικού ύψους των μισθών».
Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη επιδρούν αρνητικά στις ελληνικές εξαγωγές, ενώ οι δαπάνες για εισαγωγές επιβαρύνονται δραματικά από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών, υποστηρίζει η Credit Agricole. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι μάλλον απίθανο να υποχωρήσει κάτω από το 13,6% του ΑΕΠ, όπως εκτιμάται. Η ενίσχυση του πληθωρισμού σε 4,9% τον Μάιο και ο επιταχυνόμενος δομικός πληθωρισμός υποδηλώνουν ότι οι πληθωριστικές συνέπειες από τις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων διαχέονται στην ελληνική οικονομία. Τις προσπάθειες για έλεγχο του πληθωρισμού δυσχεραίνουν, σύμφωνα με την Credit Agricole, τόσο οι πιέσεις που προέρχονται από την πλευρά των μισθών, όσο και η ολιγοπωλιακή συμπεριφορά που παρατηρείται σε ορισμένες επιμέρους αγορές. Η επίτευξη του στόχου για δημόσιο έλλειμμα κάτω του 1,6% επί του ΑΕΠ μοιάζει πλέον «λιγότερο πιθανή», καθώς ο στόχος είχε τεθεί στη βάση πιο αισιόδοξων υποθέσεων τόσο για την εγχώρια αγορά, όσο και για τις διεθνείς, αναφέρει η έκθεση. Ιδιαίτερα εμφανείς ήταν κατά το α’ τρίμηνο του 2008 οι απώλειες εσόδων και οι υπερβάσεις στις δαπάνες, όπως επισημαίνεται. Τέλος, η Credit Agricole επισημαίνει το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, στερώντας έτσι από τον κρατικό προϋπολογισμό «πολύτιμους πόρους». «Έχουν πραγματοποιηθεί δομικές αλλαγές, ωστόσο απομένει πολύς ‘δρόμος’ ακόμα μέχρι να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και να διασφαλιστεί η βιώσιμη δημοσιονομική αναπροσαρμογή», αναφέρει η έκθεση.
http://www.capital.gr/articles.asp?showlist=0&catid=3&id=532241&expand=1

No comments: