20.12.08

Με έντοκα γραμμάτια και ομόλογα η κάλυψη του χρέους

«Πλάτη» στη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους είναι έτοιμες να βάλουν οι τράπεζες, αν οι συνθήκες στην αγορά δεν ευνοούν την άντληση των απαραίτητων κεφαλαίων για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών του κράτους από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού.

Καλά πληροφορημένες πηγές του επικαλείται Το Βήμα αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφης έχει συμφωνήσει με τους τραπεζίτες να πωλήσει απευθείας στις τράπεζες ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία στη συνέχεια οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ανακτήσουν την πολύτιμη -στις παρούσες συνθήκες- ρευστότητα.

Επιπλέον, το Δημόσιο προσανατολίζεται να απευθυνθεί απευθείας στο αποταμιευτικό κοινό με την έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αντεπεξέλθει στο δύσκολο 2009, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να δανειστεί 41 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου χρέους.

Ιδιαίτερα δύσκολο θεωρείται το πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς η κατάσταση στις κεφαλαιαγορές είναι εξαιρετικά ρευστή. Στο διάστημα αυτό αναμένεται να υπάρξει πλημμυρίδα κρατικών εκδόσεων οι οποίες αφορούν προγράμματα στήριξης τραπεζών διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

Με δεδομένο το μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους, όπως αυτό αποτυπώνεται στη διεύρυνση του περιθωρίου (spread) στις αποδόσεις μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων που χθες διαμορφώθηκε στις 227 μονάδες βάσης και των περιορισμένων συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά, η επιτυχία των εκδόσεων δεν είναι εξασφαλισμένη.

Στη διάρκεια του χρόνου λήγουν ομόλογα αξίας άνω των 26 δισ. ευρώ. Εκτός από τον Ιανουάριο, δύσκολοι μήνες είναι επίσης ο Απρίλιος και ο Ιούνιος. Το Δημόσιο όχι μόνο πρέπει να αναχρηματοδοτήσει τις λήξεις, αλλά να καλύψει τα ελλείμματα και τους τόκους που θα καταβάλει για το σύνολο του χρέους ύψους 260 εκατ. ευρώ.

Ζητούνται άμεσα μέτρα

Η εκτίναξη των spread έφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά ακόμα χειρότερα το εφιαλτικό σενάριο αδυναμίας δανεισμού.

«Πιθανότερο είναι η Ελλάδα να αντιμετωπίσει περαιτέρω επιδείνωση του κόστους παρά πλήρη αδυναμία δανεισμού» δηλώνει στην εφημερίδα Τα Νέα ο αναλυτής του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch Κρις Πράις, συμπληρώνοντας πως η αύξηση του κόστους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση είτε με αύξηση των φόρων είτε με περικοπές δαπανών, «εξελίξεις που μπορούν να δημιουργήσουν ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης».

Το κλειδί των εξελίξεων, ανεξάρτητα από την κρίση, κατά τους διεθνείς οίκους κρατά η ίδια η κυβέρνηση. «Τα spread θα συνεχίσουν να αυξάνονται αν η κυβέρνηση δεν καταρτίσει αξιόπιστο πρόγραμμα για την άμεση μείωση του χρέους και δεν λάβει τάχιστα μέτρα για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού» τονίζει ο κ. Πράις και εισηγείται μάλιστα να μπει μαχαίρι στις συντάξεις.

Ο ίδιος προσθέτει ότι από μόνο του το γεγονός της αύξησης των spread δεν σημαίνει υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, αλλά «αν δεν μείνουμε ικανοποιημένοι από τη σχεδιαζόμενη δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη βαθμολόγηση και πάντα με γνώμονα πόσο περαιτέρω θα επιδεινωθεί η κατάσταση».

* «Μέσα χάος, έξω Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο πρωθυπουργός αλλού» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ

No comments: