16.12.08

Πρώην πρόεδρος του Nasdaq έφτιαξε "πυραμίδα"!

Οι στιγμές αλήθειας στην επενδυτική κοινότητα σπανίζουν. Ιδίως όταν περιλαμβάνουν εξομολογήσεις για "αεροπλανάκια", "πυραμίδες" και ζημίες που φτάνουν τα 50 δισ. δολάρια. Όταν μάλιστα αυτές οι εξομολογήσεις προέρχονται από έναν πρώην πρόεδρο του Nasdaq, η είδηση αποκτά διαστάσεις πρωτοκλασάτου σκανδάλου.

Ο κ. Bernard Μadoff είναι ο ιδρυτής της Bernard Madoff Investment Securities, ενώ θήτευσε ως πρόεδρος στο δεύτερο τη τάξει χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Την περασμένη Τετάρτη, ο 70χρονος κ. Madoff μάζεψε ανώτερα στελέχη της αγοράς του στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν και τους ανακοίνωσε ότι όλη η επιχείρησή του επενδυτικών συμβουλών είναι μια απάτη.

Όπως κατέθεσαν μέλη των διωκτικών αρχών που από την επόμενη μέρα απηύθυναν κατηγορίες στον κ. Madoff, ο ίδιος είπε ότι οι ζημίες από την απάτη του ανέρχονται τουλάχιστον σε 50 δισ. δολ. Η εταιρία του κ. Madoff διαχειριζόταν περίπου 17 δισ. δολ. τον Ιανουάριο του 2008.

Σύμφωνα με την ομολογία του κ. Madoff "δεν υπάρχει αθώα εξήγηση για τις πράξεις" του μέσω των οποίων διαπραγματεύτηκε προσωπικά και έχασε χρήματα θεσμικών πελατών του. Όπως είπε "πλήρωσε τους επενδυτές με λεφτά που δεν υπήρχαν", είναι πλέον "αδέκαρος" και "δεν μπορεί άλλο να συνεχίσει". Μιλώντας στα στελέχη είπε ακόμη ότι είναι "τελειωμένος", ότι δεν έχει "απολύτως τίποτα", πως "είναι όλα ένα μεγάλο ψέμα" και "βασικά πρόκειται για ένα Ponzi"- τέχνασμα παρόμοιο με τη γνωστή μας "πυραμίδα".

Η φίρμα του κ. Madoff διαχειριζόταν χρήματα για λογαριασμό fund από hedge funds και πλούσιους μεμονωμένους επενδυτές, με αποτέλεσμα οι όποιες ζημίες στην επιχείρηση να εκτιμάται ότι θα έχουν ηχηρό αντίκτυπο στον οικονομικό κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αναφέρουν οι "Financial Times".

Η SEC, που έχει αναθέσει την υπόθεση σε επιτελείο 16 ερευνητών, ανακοίνωσε ότι αναζητά επειγόντως μέτρα ανακούφισης των επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων του "παγώματος" περιουσιακών στοιχείων και του διορισμού διαχειριστή για την εταιρία.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/418768/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: