23.12.08

Τα εγχώρια ..ομόλογα

Μας βγάζουν κι από τα … PIGS
Θυμάστε πως ξεκίνησε η κουβέντα με το spread των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τα αντίστοιχα Γερμανικά; Αυτό το ξέρουν πλέον όλοι, στα 10ετή το spread είναι ήδη στα 250 bp.’s, δηλαδή 2,5 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω.
Η είδηση είναι άλλη, τώρα: Το spread από τα Ιταλικά ομόλογα. Έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες σε 70bp’s. Δηλαδή, ενώ προηγουμένως οι αγγλοσάξωνες μας είχαν στην ίδια κατηγορία με τα PIGS. (τα γουρούνια, Portugal, Italy, Greece, Spain), σιγά σιγά φεύγουμε και από αυτήν την κατηγορία, προς μία χειρότερη κλάση.
Προβλέπω ότι σύντομα, τα μόνα που θα μας διαφοροποιούν από την Βουλγαρία θα είναι 1) το παραθαλάσσιο οικόπεδο, και 2) η ναυτιλία αφ΄ ενός, και από την αρνητική πλευρά τα χειρότερα εργατικά και το χαμηλότερο τεχνολογικό υπόβαθρο.
Η κινδυνολογία πουλάει, αλλά είμαστε πέρα από την κινδυνολογία. Κάποια εκδοχή αναγκαστικής διαχείρισης δεν είναι πλέον «possibility», είναι «probability». Η σοβαρότητα και οι συνέπειες θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα μειώσουν σπατάλες και κατανάλωση εισαγωγών και θα αυξήσουν φόρους. Ενδεικτικοί φόροι: αύξηση ΦΠΑ σε 20%-21%, ETAK (τα ρημάδια τα ακίνητα…) και καύσιμα.
Και φυσικά λείπει αυτός που θα έχει το θάρρος να βγει και να πει την αλήθεια. Θα το κάνουν, αναγκαστικά, μετά τις γιορτές. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν έχουν μετρηθεί τα αποτελέσματα των Χριστουγέννων και θα αρχίζουν να βγαίνουν ισολογισμοί. Μέχρι τον Μάρτιο, το μέγεθος του μαγειρέματος των ισολογισμών θα έχει μαθευτεί και τότε θα ξέρουμε ότι είμαστε μέσα, βαθιά στο τούνελ, χωρίς φως σε καμία άκρη του.
Και αυτά, όλα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε «απρόοπτα», όπως π.χ., αυτά πριν δύο Σαββατοκύριακα, ή τίποτα «εθνικά».
Ε.Π.

πηγές

σχόλιο
Verba volant scripta manent
κράτα μια κόπια της ανάρτησης και επικοινώνησε ξανά, μέσα με τέλη Απριλίου. Θα σου έλεγα αρχές Μαρτίου, αλλά τότε θα τα έχω πάρει χαμπάρι εγώ. Εσύ ένα μήνα αργότερα.
Το μόνο που σου χαλάω είναι η «ελπίδα» ή η «θεωρία των προσδοκιών». Σε αυτό εχεις δίκιο: αν όλοι πιστέυαμε ότι όλα είναι καλά, θα ήταν καλύτερα από ότι είναι.
Την Δευτέρα βρες έναν τραπεζοϋπάλληλο, κατά προτίμηση από dealing room. Ρώτα για τα Ιταλικά ομόλογα σε σχέση με τα Ελληνικά… κάνε google στην λέξη PIGS + sovereign debt. Την άλλη Δευτέρα, θα διαβάσεις τα μισά από αυτα που διαβασες παραπάνω στα ψιλά γράμματα των οικονομικών sites. Σε ενα μήνα και στις εφημερίδες.
Μακάρι να κάνω λάθος και να είμαι απλά …Κακόβουλη Κασσάνδρα.

ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ(;)

Όμηροι της αναποφασιστικότητας και του ραγιαδισμού
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Παπαδόπουλου, μας πληροφορεί το Βήμα του κ. Λαμπράκη. Ο οποίος Αλέκος Παπαδόπουλος πρότεινε κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό να απευθυνθεί η ίδια η Ελλάδα και να ζητήσει διεθνή οικονομική έλεγχο για να αντιμετωπιστεί το θέμα της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα. «Η κρίση είναι προ των πυλών. Ο Αννίβας είναι ante portas» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που προφανώς όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών, υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης και υπουργός Υγείας ήταν όλα πήγαιναν καλά στη χώρα, είτε ο ίδιος είχε μυωπία και δεν έβλεπε τον Αννίβα να έρχεται.
Σε εμένα πάντως αυτό που μου προκάλεσε αίσθηση είναι η αποδοχή της ανικανότητας και της ολιγωρίας του πολιτικού συστήματος από το ίδιο. Ούτε ο Αβραμόπουλος ούτε ο Παπαδόπουλος κατόρθωσαν να πιάσουν το θέμα υγείας. Ούτε ο Γιαννίτσης ούτε η Φάνη Π-Π έλυσαν το ασφαλιστικό. Ούτε ο Αρσένης, ούτε ο Παπαντωνίου, ούτε ο Αλογοσκούφης έλυσαν το πρόβλημα της Οικονομίας. Μόνο οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Άμυνας έκαναν κάτι, αλλά όχι για την τσέπη μας.
Αντίδραση από μέσα; Αντίδραση από τους τσιφλικάδες; Ανικανότητα και ανεπάρκεια; Επειδή 187 χρόνια μετά την «Ελληνική Επανάσταση» είμαστε ακόμα ραγιάδες; Κλέφτες; Αρματωλοί; Κοτζαμπάσηδες; Δούλοι;
Επειδή εξακολουθούμε και είμαστε φιλογάλλοι, ή φιλοάγγλοι, ή φιλορώσοι, ή φιλοαυστριακοί; Γιατί πουλάμε ο ένας τον άλλος στις Μεγάλες Δυνάμεις; Γιατί περιμένουμε από τους «φιλέλληνες» να μας λένε τι να κάνουμε;
Και ο Αλογοσκούφης, ξέρει τι πρέπει να κάνει. Και ο Στουρνάρας ξέρει. Και ο Ανδριανόπουλος ξέρει. Ακόμα κι εγώ ξέρω. Όλοι όσοι έχουμε κουκούτσι μυαλό, ξέρουμε ακριβώς και τι θα πει ο ΟΟΣΑ, και τι θα έκανε το ΔΝΤ, και τι θα μας υπαγόρευαν οι Βρυξέλλες. Που κολλάμε; Σε εκβιαζόμενους; Σε διεφθαρμένους; Σε ανίκανους;
Όλοι ξέρουμε. Δεν έχει σημασία αν είμαστε 100% σωστοί, σημασία έχει ότι είμαστε όμηροι της αναποφασιστικότητας, του ραγιαδισμού και του ξεπουλήματος μερικών αλητών. Για αυτό λοιπόν έρχονται τώρα ορισμένοι και μας λένε ότι χρειαζόμαστε τον κηδεμόνα μας να μας λύνει τον προαιώνιο διχασμό;
archaeopteryx

σχόλια
Κάτι άλλο παίζει με εμάς. Σίγουρα εύκολα είμαστε ο αδύνατος κρίκος στην ΕΕ. Αλλά πολιτικά δεν μας θέλουν; Εδώ, τα δημοσιονομικά πάσχουνε, σίγουρα άνρθωποι έχουν αρχίσει και ζορίζονται, αλλά κυκλοφορεί χρήμα. Δεν είχαμε φυγή κεφαλαίων, τώρα με την κρίση (όπως τότε στην Λατινική Αμερική), αλλά …εισροή κεφαλαίων. Τι γκρίζο ή σκούρο άσπρο χρήμα ήρθα στα πάτρια χώματα.
Κυριακή είναι, να άλλη μια θεωρία συνωμοσίας: Τα γκρίζα χρήματα (να μην πω τα μαύρα) ψάχνουν για εύκολη πατρίδα εκτός ΕΕ… πως σου φαίνεται;

1. Μικροαστική δημοσιονομική πειθαρχία: μην χαλάς λεφτά που δεν έχεις, όταν δανείζεσαι να το κάνεις για επένδυδη και παραγωγή, μην πουλάς τα ασημικά για να πληρώσεις την υπηρέτρια, φασούλι-φασούλι γεμίζει το σακούλι, κάλλιο πέντε και στο χέρι, και τέτοια…
2. Ελευθερία. Στην σκέψη και στην οικονομία. Μην αρπαχτείς αγάπη μου, αυτό που βλέπεις στην Ελλάδα, ελάχιστη σχέση έχει με την ελευθερία της αγοράς. Χρεώνουμε όσα μας λείπουν, καρτέλ απο εδώ, συνεννοήσεις από εκεί
3. Ανεξαρτησία εξουσιών. Νομοθετικό, εκτελεστικό δικαστικό (αυτό θα σου είναι λίγο δύσκολο)
4. Κοινωνική προστασία ώστε όλοι να έχουν ευκαιρία, όχι ώστε όλοι να ζούν σε βάρος όλων των άλλων. Η παιδεία είναι η καλύτερη μορφή κοιωνικής προστασίας.
5. Ανάπτυξη που να προβλέπει δημιουργία πίττας μάλλον, παρά μοίρασμα πίττας. Αυτό είναι λεπτό σημείο στο οποίο μπερδέυομαι, λίγο, σαν την κοττα και το αυγό.
6. Τα τελευταία 5-6 χρόνια μου έχει μπει και μια έμμονη ιδέα για την προστασία του τοπίου
Είμαι μάλλον μονεταριστής παρα κεϋνεσιανός, πιστέυω σε σωστούς ισολογισμούς, είμαι μοιρολάτρης οσον αφορά τον δεύερο νόμο της θερμοδυναμικής, είμαι κατά της κλοπής και μου αρέσει ο μακαρίτης ο Τσιφόρος.
Αυτά γενικά και αόριστα.

1 comment:

Anonymous said...

Σχετικα με τα ομολογα η Ελλαδα δυστυχως αντιμετωπιζει δυο προβληματα. Το μεγαλο δημοσιο χρεος και το ελλειμα του προυπολογισμου(οπως και η Ιταλια) αλλα και την μεγαλη εξαρτηση της στην Ανατολικη Ευρωπη τοσο απο πλευρας εξαγωγων και εμποριου αλλα κυριως μεσω δανειων(το ιδιο συμβαινει και με την Αυστρια στην οποια τα σπρεντς εχουν εκτιναχθει αν και εχει πλεονασματα και ισχυρα δημοσια οικονομικα.) Οι ξενοι εχουν προεξοφλησει οτι τα πραγματα στην Ανατολικη Ευρωπη θα εξελιχθουν πολυ ασχημα γι' αυτο εχουν εγκαατλειψει μαζικα τις Ελληνικες τραπεζες. Η Βουλγαρια και η Ρουμανια σχεδον σιγουρα θα υποτιμησουν το νομισμα τους και θα αντιμετωπισουν πολυ μεγαλη υφεση με οτι σημαινει αυτο για τα δανεια των τραπεζων. Μην ξεχναμε οτι πριν απο 6 μηνες οι τραπεζες παλευαν για το πια θα αγορασει στην αναδυομενη και πολλα υποσχομενη οικονομια της Ουκρανιας. Σημερα η χωρα εχει χρεοκωπησει το νομισμα εχει χασει 60% ο πληθωρισμος ειναι 30% το τραπεζικο συστημα εφτασε τον Νοεμβριο στο χειλος της καταστροφης και οι Ουκρανοι τρεχουν να κανουν ενα ζεστο μπανιο πριν τους κοψει το αεριο η Ρωσια.
Τρομερα μυαλα αυτοι οι τραπεζιτες...
ΖΟΡΟ