18.12.08

Οκτώ φορές έχει υποτιμηθεί το ρωσικό νόμισμα από το Νοέμβριο

Οκτώ φορές από τον περασμένο Νοέμβριο έχει υποτιμήσει η ρωσική κεντρική τράπεζα το ρούβλι, προσπαθώντας να προστατεύσει την εγχώρια οικονομία από τη διεθνή κρίση.

Από την ρωσική αγορά έχουν αποσυρθεί κεφάλαια ύψους 211 δισ. δολαρίων από τις αρχές Αυγούστου, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει και η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα έχει δαπανήσει το 27% των συνολικών συναλλαγματικών αποθεμάτων της ή 162,7 δισ. δολάρια για να στηρίξει το ρούβλι, επιχειρώντας να μην επναλαηφθεί το φαινόμενο του 1998, όταν είχε υποτιμηθεί απότομα κατά 71% έναντι του δολαρίου.

Από τον Αύγουστο, η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος έναντι του δολαρίου ανέρχεται στο 15%.

Σήμερα, Πέμπτη, το ρούβλι υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, στα 40,1096 ρούβλια ανά ευρώ. Το τελευταίο διήμερο διολίσθησε κατά 4,2%, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο τα 10 τελευταία έτη.

Έναντι του πράσινου νομίσματος, διαπραγματεύεται στα 27,2087 ρούβλια ανά δολάριο.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ρωσική οικονομία θα είναι σε ύφεση το 2009. Σε ό,τι αφορά το ρούβλι, Goldman Sachs και Citigroup εκτιμούν ότι θα χάσει ένα επιπλέον 25% της αξίας του μέσα στο νέο έτος.

Newsroom ΔΟΛ

No comments: