30.12.08

Τι έκαναν τα Top Picks 2008 των αναλυτών

Oι αναλυτές ήταν αρκετά αισιόδοξοι στις αρχές του 2008, ωστόσο οι μετοχικές αποδόσεις τους διέψευσαν.

Έπειτα από πολλά έτη με θετικές αποδόσεις στην ελληνική αγορά μετοχών, το 2008 οι μετοχικές αξίες καταβαραθρώθηκαν με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις τα κέρδη από το ανοδικό rally μιας πενταετίας να εξαφανιστούν.

Στο δεύτερο τεύχος του "Μ»" για το έτος 2008 (τεύχος 512, 11/1/08) είχαμε παρουσιάσει σε συνεργασία με τα τμήματα αναλύσεων των κορυφαίων ελληνικών χρηματιστηριακών όλες τις κορυφαίες επιλογές τους (top picks), οι οποίες θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικότατες αποδόσεις.

Μερικά τεύχη αργότερα, ο "Μ" επέλεξε με συγκεκριμένα ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια 13+4 μετοχές στηριζόμενος στη βάση δεδομένων της FactSet για το 2008.

Συγκεκριμένα, είχαν παρουσιαστεί τα top picks 10 χρηματιστηριακών: Alpha Finance, ATE Χρηματιστηριακή, EFG Eurobank Sec., Εθνική - Ρ&K Χρηματιστηριακή, Euroxx Χρηματιστηριακή, HSBC Παντελάκης, Marfin Analysis, Πήγασος Χρηματιστηριακή, Πειραιώς Χρηματιστηριακή και Proton Bank.

Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, οπότε και οι συστάσεις των τμημάτων ανάλυσης είχαν επικεντρωθεί σε σχετικά λίγες μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, για το 2008 ο αριθμός των τίτλων που προέκυψε ήταν σημαντικά ανώτερος και τελικά 27 είχαν λάβει δύο"«ψήφους εμπιστοσύνης". Παρ’ όλα αυτά, οι επιλογές με 3 ή περισσότερες ψήφους ήταν οι ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Intralot, EFG Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος, Motor Oil, Ελληνική Τεχνοδομική, ΜΕΤΚΑ, Jumbo και Σαράντης.

"Έπιασαν" τον Δείκτη

Η απόδοση του υποθετικού χαρτοφυλακίου των αναλυτών, σταθμισμένη με την κεφαλαιοποίηση, έχει διαμορφωθεί στο -66%, έναντι -67% για τον Γενικό Δείκτη και -68,1% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στη διάρκεια των τελευταίων ετών όπου ο "Μ" συγκεντρώνει τα top picks είναι η πρώτη φορά όπου αποδόσεις των αναλυτών βρίσκονται τόσο κοντά με εκείνες των βασικών δεικτών της αγοράς. Σε όλα τα προηγούμενα έτη τα υποθετικά χαρτοφυλάκια από τα top picks των αναλυτών ξεπερνούσαν σε απόδοση τόσο τον Γ.Δ. όσο και τον δείκτη FTSE/ASE-20.

Από τα 27 top picks, σε όρους απόλυτης απόδοσης από την αρχή του έτους η μετοχή της Forthnet, η Frigoglass και η Fourlis αποτελούν την πρώτη τριάδα των αρνητικότερων αποδόσεων. Με πτώση άνω του 90% η μετοχή της Forthnet (90,2% για την ακρίβεια) "φιγουράρει" στην πρώτη θέση, ενώ για τις άλλες δύο οι αποδόσεις κυμαίνονται στο -82,4% και -81%, αντίστοιχα. Συνολικά, 15 από τις 27 μετοχές έχουν υποαποδώσει σε σχέση με τον Γ.Δ.

Η Εθνική Τράπεζα είχε αποτελέσει το απόλυτο top pick για το 2008 από το σύνολο των αναλυτών, αφού είχε λάβει οκτώ "ψήφους εμπιστοσύνης", αλλά η απόδοσή της το 2008 απογοήτευσε. Με απώλειες 74,1%, με τιμή-στόχο πλέον τα 19,78 ευρώ ανά μετοχή από 51,22 ευρώ στις αρχές του 2008 και με τιμή 11,72 ευρώ στο ταμπλό, εν ολίγοις δίνει και το στίγμα για το σύνολο των μετοχών.

Παράλληλα, και οι άλλες δύο τραπεζικές επιλογές με πολλές «ψήφους εμπιστοσύνης», η EFG Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, κινήθηκαν με ακόμα μεγαλύτερες απώλειες. Για την ακρίβεια, η EFG Eurobank είχε προταθεί από 5 τμήματα ανάλυσης ως top pick και η απόδοσή της στο 2008 ήταν -78,9%, ενώ η τιμή-στόχος έχει κατέλθει από τα 31,15 ευρώ στα 7,40 ευρώ. Για την Τράπεζα Πειραιώς οι απώλειες διαμορφώνονται στο 79,6% και η τιμή-στόχος έχει περιοριστεί στα 5,46 από 33,23 ευρώ (μείωση 69%).

Από τις top επιλογές των αναλυτών για το 2008 με 7 ψήφους σε σύνολο 10 ήταν και η μετοχή της ΜΕΤΚΑ. Η απόδοση του τίτλου στη διάρκεια του 2008 έχει διαμορφωθεί στο -62,3% και κινείται ελαφρώς καλύτερα από τον Γ.Δ., ωστόσο ένα στοιχείο το οποίο έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία ίσως είναι ότι η τιμή-στόχος έχει μειωθεί αρκετά λιγότερο από τα 17,58 ευρώ στα 11,80 (περικοπή κατά 32,9%).

Η μετοχή του ΟΠΑΠ ίσως αποτέλεσε την "καλύτερη" δυνατή πρόταση των αναλυτών για το 2008, αφού έξι τμήματα ανάλυσης είχαν υπερτονίσει τα αμυντικά χαρακτηριστικά του τίτλου. Ο ΟΠΑΠ κινείται με -21,5% από την αρχή του έτους, γεγονός που αποτελεί σημαντική υπεραπόδοση σε σχέση με το σύνολο των δεικτών αλλά και με την πλειονότητα των τίτλων στο ίδιο διάστημα, ενώ η μέση τιμή-στόχος έχει μειωθεί επιπλέον κατά 15,1% στα 25,85 ευρώ από 30,44 ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους.

Δύο ακόμα τίτλοι με 5 "ψήφους", της Jumbo και της Ελλάκτωρ (πρώην Ελληνική Τεχνοδομική), κινήθηκαν με σχετικά αντίθετες πορείες. Η μεν Jumbo κινείται με -70,6% στο ταμπλό, η δε Ελλάκτωρ με -59,6%, όμως και στις δύο περιπτώσεις οι τιμές-στόχοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Οι επιλογές του "Μ"

Στη διάρκεια του 2008 ο "Μ" είχε επιλέξει 13+4 μετοχές από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση μέσα από τη βάση δεδομένων της FactSet, στηριζόμενος σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως ήταν το υψηλό growth, οι ελκυστικοί πολλαπλασιαστές, η συστηματική κάλυψή τους από τμήματα ανάλυσης αλλά και οι θετικές μεταβολές στα κέρδη τους από έτος σε έτος για το 2008 και το 2009.

Το χαρτοφυλάκιο του "Μ" για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση έχει απόδοση ανάλογη με τον Γ.Δ., -65,4% έναντι -67%, ωστόσο σε σχέση με τον δείκτη άμεσης σύγκρισης που είναι ο FTSE/ASE Mid 40, ο οποίος καταγράφει απώλειες 70,1%, κινείται, σε σχετικούς όρους πάντα, ελαφρώς καλύτερα.

Από τις επιλογές του "Μ" και με εξαίρεση τον τίτλο της Νεοχημικής που δεν είναι διαπραγματεύσιμος στο ταμπλό, αυτός που έχει σημειώσει τις μικρότερες απώλειες είναι των Μινωικών Γραμμών από την αρχή του έτους (-22,2%), ενώ αποτελεί και μία από τις λίγες περιπτώσεις στο Χ.Α. όπου η τιμή-στόχος έχει αυξηθεί το ίδιο χρονικό διάστημα. Σημαντικά μικρότερες απώλειες εμφανίζει και η μετοχή της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η οποία αποτελούσε και top pick με 2 "ψήφους", με απόδοση -35%.

Στον αντίποδα, τις χειρότερες αποδόσεις παρουσίασαν οι τίτλοι των εταιρειών Σωληνουργεία Κορίνθου, Frigoglass και Fourlis. Ο τίτλος των ΣΩΛΚ κινείται με πτώση 86,1% από την αρχή του 2008 στο 0,83 ευρώ, ενώ η μέση τιμή-στόχος έχει μειωθεί από τα 7,29 ευρώ στο 1,60 ευρώ ανά μετοχή. Για τη Frigoglass, το profit warning για τα κέρδη έχει οδηγήσει τον τίτλο σε απώλειες 82,4% από την αρχή του έτους, ενώ για τη Fourlis είναι παρόμοια η εικόνα με -81% και με μεγάλη περικοπή στην τιμή-στόχο.

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/425583/Article.aspx

No comments: