18.12.08

Το... χάλκινο μετάλλιο της φθηνής αγοράς, στο Χ.Α.!

Χάλκινο μετάλιο σε... φθήνια, παίρνει η ελληνική αγορά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού σύμφωνα με την Citigroup το p/e του Χ.Α με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008, είναι το τρίτο πιο ελκυστικό στην Γηραιά Ηπειρο, μετά από αυτό της Αυστρίας (4,7) και της Νορβηγίας (5,3).

Παράλληλα, εμφανίζεται να είναι μία από τις πιο χτυπημένες αγορές από τις αρχές του έτους αφού οι απώλειες του γενικού δείκτη ξεπερνούν το 65% και μόνο η Αυστρία (-68,2%), η Ιρλανδία (-68,1%) και το Βέλγιο (-65,6%) έχουν πραγματοποιήσει μεγαλύτερη βουτιά από τις αρχές του έτους.

Επίσης, το Χ.Α, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Citi, αποτελεί παράδεισο για του κυνηγούς μερισμάτων με μερισματική απόδοση της τάξης του 6,7% που είναι η τρίτη υψηλότερη στην Ευρώπη μετά από αυτή της Νορβηγίας στο 7% και της Ισπανίας στο 6,9%, και είναι επίσης από τις ελάχιστες αγορές όπου οι εισηγμένες παρουσιάζουν κέρδη, καθώς τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) της «Σοφοκλέους» διαμορφώνονται στα θετικά και στο 0,2%, την στιγμή που στην πλειοψηφία τοων αγορών είναι αρνητικά, όπως στην αγορά της Ελβετίας για παράδειγμα, το EPS βρίσκεται στο -37%, στο Βέλγιο στο -38,6% και στην Ολλανδία στο -31,9%.

Οπως τονίζει η Citi στην έκθεση της με τίτλο Global Equity Srategist, το σενάριο για το 2009 είναι πως οι εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών αναμένεται να βρουν τον πάτο τους πολύ πριν την κερδοφορία, και καθώς ήδη παρατηρείται μία μικρή μεταστροφή στις αξίες υψηλού ρίσκου αυτήν την περίοδο, αυτό θα βοηθήσει στην αναζωπύρωση των αγορών.

http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=192463

2 comments:

Greek Rider said...

Μπορεί να έχουμε δρόμο ακόμη για την κατάκτηση της 1ης θέσης, ως χρυσοί ολυμπιονίκες που είμαστε πάντοτε.

geokalp said...

με το μπαμπάκι, ε;
;)