29.1.10

δηλώσεις για την Ελλάδα 29-1-2010

Nτάρλινγκ: Η Βρετανία δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Άλιστερ Ντάρλινγκ διευκρίνισε από τον Νταβός ότι η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επιχείρηση σωτηρίας της Ελλάδας.Ερωτηθείς σχετικά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα αφορά αποκλειστικά την ευρωζώνη και όχι συνολικά την ΕΕ.«Η ευρωζώνη έχει την πρωταρχική ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει. Εμείς δεν εμπλεκόμαστε», δήλωσε.«Είναι στο συμφέρον της ευρωζώνης να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί», συμπλήρωσε ο κ. Ντάρλινγκ.

Διαψεύδει τα περί σχεδίου διάσωσης και ο Αλμούνια

Δεν υπάρχει σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Νομισματικής Πολιτικής Χοακίν Αλμούνια.Πρόσθεσε ακόμη ότι οι συστάσεις της ΕΕ για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα δεν θα απέχουν πολύ από το ελληνικό σχέδιο. «Έχω πλήρη εμπιστοσύνη πως η τρέχουσα νευρικότητα σχετικά με την ελληνική οικονομία και τα δημοσιονομικά θα εξαφανιστεί σταδιακά, από την στιγμή που θα κάνουμε ξεκάθαρες συστάσεις. Θα ασκήσουμε πίεση και παράλληλα οι ελληνικές αρχές θα αποδεχθούν αυτές τις συστάσεις και θα τις εφαρμόσουν στους επόμενους μήνες», ανέφερε ο κ. Αλμούνια.

Πηγή: Reuters

Γ. Παπανδρέου: Δεν υπήρξε κανένα αίτημα διάσωσης

«Η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια και δεν υπήρξε κανένα αίτημα για διάσωση. Η κυβέρνησή μου δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα επιλύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας», διεμήνυσε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου Il Sole 24 Ore, υπογραμμίζοντας πως ελληνικός λαός έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης.

Γερμανία: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η πρόσφατη κάλυψη της ομολογιακής έκδοσης αποτελεί απόδειξη ότι η χώρα διατηρεί τη δυνατότητα πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές», δήλωσε σήμερα ο Μίκαελ Όφερ, εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

«Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα έχει συνειδητοποιήσει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και ότι θα πράξει τα δέοντα», συμπλήρωσε ο κ. Όφερ. «Η Ελλάδα είναι σίγουρη ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί, γεγονός που αναμένεται να καθησυχάσει τις αγορές», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters

Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει σύστημα διάσωσης στην Ευρωζώνη

Οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για δημοσιονομική σταθερότητα και δεν μπορούν να διασωθούν από άλλες χώρες-μέλη, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ στο CNBC στο περιθώριο της διάσκεψης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Κάθε μια χώρα-μέλος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, δεν είναι μόνη της. Είμαστε όλοι υπόλογοι η μια στην άλλη. (Η ευρωζώνη) είναι μια νομισματική ένωση που μας κρατά ενωμένους. Δεν υπάρχει έξοδος. Δεν υπάρχει σύστημα διάσωσης και πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε κάνει».

Πηγή: Reuters

Τα ξένα ΜΜΕ για την Ελλάδα

«Η ταπείνωση της Ελλάδας θα είναι προειδοποίηση για άλλες αδύναμες χώρες», τιτλοφορείται άρθρο γνώμης στη βρετανική Independent. «Φαντάζομαι ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να καταρτίσει κάποιο σχέδιο λιτότητας, δηλαδή ένα πιο αξιόπιστο σχέδιο από αυτό που έχει τώρα. Σε αντάλλαγμα, θα λάβει επείγουσα βοήθεια από την ΕΕ. Δεν μπορώ να φανταστώ τι μορφή θα πάρει αυτή η βοήθεια, αλλά η προοπτική να αθετήσει μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση τις δανειακές τις υποχρεώσεις – την ώρα που οι ευρωπαϊκές Αρχές απλώς παρακολουθούν – θα ήταν τόσο καταστροφική που κανείς δεν θα την άφηνε να γίνει πραγματικότητα».

Η Wall Street Journal από την πλευρά της χαρακτηρίζει το ζήτημα της Ελλάδας ως κρισιμότατη δοκιμασία για το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα . «Μία μεγάλη δοκιμασία για την ευρωζώνη και την Ελλάδα, τον πιο αδύναμο κρίκο του ενιαίου νομίσματος, βρίσκεται σε εξέλιξη στις χρηματοοικονομικές αγορές».

«Ωστόσο τα μέτρα λιτότητας που προετοιμάζουν και αλλού στην ευρωζώνη καταδεικνύουν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας αποτελούν σύμβολο των γενικότερων δυσκολιών της ευρωζώνης… Μεγάλο μέρος του κόστους της προσαρμογής μετά την κρίση δεν θα κατανεμηθεί ίσα σε όλη την ευρωζώνη, αλλά θα γίνει περισσότερο αισθητό σε λίγες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Εκεί, καθώς δεν υπάρχει η επιλογή υποτίμησης, οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν διόλου δημοφιλή μέτρα περικοπής των πραγματικών μισθών».

Τα δίκτυα CNNκαι Bloomberg φιλοξενούν συνεντεύξεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στις οποίες διαψεύδει τα σενάρια περί βοήθειας από το εξωτερικό. [Βλέπε άρθρο]

Ο Economist σε άρθρο του σχετικά με θέμα τη «δικαιολογία» της κοινωνικής συνοχής που χρησιμοποιούν πολλές χώρες, επισημαίνει:

«Σε άλλες περιοχές όμως, η ανάγκη για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την οποία παπαγαλίζουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί από την αριστερά και τη δεξιά, έχει γίνει μία αυτοαναιρούμενη δικαιολογία για την αποφυγή μεταρρυθμίσεων. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση, χρησιμοποιεί την κοινωνική συνοχή ως δικαιολογία για να αποφύγει μεγάλες περικοπές στους μισθούς του δημοσίου».

Σε άλλο δημοσίευμα του ίδιου περιοδικού που αναφέρεται στην επιτυχή πώληση ομολόγων στην αγορά, την οποία όμως ακολούθησε εκτόξευση των spread, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρομοιάζεται με «κάποιον που βρίσκει ένα νόμισμα του ενός ευρώ στο δρόμο, για να ανακαλύψει στη συνέχεια ότι είχε χάσει χαρτονόμισμα των πέντε ευρώ».

«Η μεταβλητότητα της αγοράς ομολόγων ασκεί περαιτέρω πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να καταρτίσει ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής λιτότητας. Η δέσμευση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, εφαρμόζοντας σημαντικές περικοπές στους μισθούς του δημοσίου ίσως να είναι απαραίτητη τώρα για να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος της με λογικό κόστος… Ο κίνδυνος είναι τώρα αν το κλίμα στις αγορές ξεφύγει εκτός ελέγχου. Αν συμβεί αυτό, μόνο τα πιο ριζοσπαστικά μέτρα ή ένα σχέδιο σωτηρίας από την ευρωζώνη, θα καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση».

Γράφοντας στους Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco Μοχάμεντ Ελ Εριάν παρουσιάζει την Ελλάδα ως μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος και όχι ως μεμονωμένη περίπτωση. «Χωρίς τη σημαντική βοήθεια των ξένων, τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης θα πυροδοτήσουν κοινωνικοπολιτικές αναταραχές», προειδοποιεί, για να προσθέσει ότι «η εξωτερική βοήθεια είναι απαραίτητη για την επίτευξη ουσιαστικής υλοποίησης των πολιτικών στο εσωτερικό της χώρας και πρέπει να είναι έγκαιρη και ορθώς σχεδιασμένη».

No comments: