26.1.10

Stiglitz: "Αν η Ευρώπη είχε αρχές δεν θα άφηνε την Ελλάδα να ματώσει"

«Αν η Ευρώπη είχε αρχές δεν θα άφηνε την Ελλάδα να ματώσει», σχολιάζει ο Joseph Stiglitz αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και στον τρόπο με τον οποίο μας έχουν αντιμετωπίσει οι Ευρωπαίοι εταίροι, ενώ καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να συμπαρασταθούν στην προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Η Ελλάδα έχει αποδοκιμαστεί από την Ευρώπη για το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet να προειδοποιεί ότι καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να περιμένει ειδική μεταχείριση από τις ευρωπαϊκές αρχές», αναφέρει ο Stiglitz και προσθέτει ότι «ωστόσο ο Trichet δεν ανέφερε ότι στην πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν δύο διαφορετικές συνθήκες του Maastricht, μία για τις ισχυρές χώρες και μία δεύτερη για τις μικρότερες και πιο αδύναμες. Όταν η Γαλλία παραβίασε το διάταγμα της Ε.Ε. για την διατήρηση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, πολλά ειπώθηκαν, ωστόσο λίγα τελικά έγιναν».

Ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης, η οποία έπληξε και χώρες που δεν είχαν καμία ευθύνη, συμπληρώνει ο Stiglitz και συνεχίζει λέγοντας ότι το μέγεθος της Ελλάδας είναι τέτοιο που το έλλειμμα της πλήττει μόνο τους κατοίκους της ενώ δεν επηρεάζει την πορεία του ευρώ.

Εξάλλου ο Stiglitz ασκεί κριτική στους ηγέτες της Ευρώπης οι οποίοι με τις δηλώσεις τους οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση τα επιτόκια δανεισμού της χώρας, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν, σύμφωνα με τον Stiglitz, είναι να καλωσορίσουν τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης καθώς τουλάχιστον έδειξε ειλικρίνεια αναφορικά με τα παραπλανητικά στοιχεία που έδιναν οι προκάτοχοί της.
http://www.capital.gr/News.asp?id=895055

3 comments:

Greek Rider said...

Απλά αυτή η κατάσταση δεν είχε προβλεφθεί στην ΟΝΕ. Δεν μπορώ να καταλάβω, νόμιζαν ότι όλα θα είναι παράδεισος; Και μάλιστα θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα.

Πιστεύω ότι τώρα θα θεσμοθετηθούν σημαντικές διαδικασίες.

geokalp said...

δεν είχε προβλεφθεί γιατί αυτοί που έγραψαν τις συνθήκες ήταν ..τραπεζίτες!
(η αγορά θα ..φροντίσει..)

μιας και περιμένεις νέους θεσμούς (ή καλύτερα επαναφορά) καλύτερα να έχεις βλέφαρο στον Ομπάμα, νομίζω ότι είναι ο μόνος πολιτικός με ανάστημα αυτή τη στιγμή να υποστηρίξει (μαζί με τους ..συμβούλους του, Βόλκερ) κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση

οι τελευταίες του προτάσεις (εισφορά και κανόνας Βόλκερ) ίσως να είναι η πρώτη του σοβαρή πράξη [ειδικά καθώς πάνε να του καταστρέψουν το σύστημα υγείας] και ευτυχώς ο στόχος (τράπεζες) είναι κοινός με τη μεσαία τάξη
(έχουν και εκλογές τον Νοέμβριο)

εγώ πάντως μόνο από αυτόν περιμένω να σύρει το χορό
και μέχρι τώρα είχα απογοητευθεί αρκετά

Greek Rider said...

gεοkalp τα ίδια ακριβώς πιστεύω και εγώ.