31.1.10

Μία στις τρεις η πιθανότητα να πτωχεύσει η Ελλάδα

Tο CDS έφτασε τις 422 μονάδες βάσης όταν το Ντουμπάι, μετά την πτώχευση, είχε 435 μ.β.

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή όχι; Αυτή τη στιγμή, οι αγορές «δείχνουν» ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η πιθανότητα να πτωχεύσει η χώρα μας είναι μία στις τρεις. Και επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, ο εξειδικευμένος οίκος αναλύσεων πιστοληπτικής αξιολόγησης CMA DataVision, που μετράει την πιθανότητα που δίνουν οι αγορές σε μία χώρα να πτωχεύσει, παρείχε στην «Κ» τα στοιχεία για την εξέλιξη του ενδεχομένου τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας μέσα στην επόμενη πενταετία ήταν 28,7% την Παρασκευή. Και το χειρότερο είναι ότι ο δείκτης αυτός βαίνει συνεχώς αυξανόμενος από τις αρχές του προηγούμενου Αυγούστου, που ήταν μόλις στο 8,4%. Για να υπάρχει ένα ακόμα, χαρακτησιτικότερο, στοιχείο σύγκρισης, αρκεί να σημειωθεί ότι ακόμα και πέρυσι τέτοια εποχή, που η ελληνική αγορά ομολόγων πληττόταν και πάλι από κερδοσκοπικά συμφέροντα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 19,7%.

Το άλλο συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάγνωση της πιθανότητας χρεοκοπίας είναι ότι οι αγορές είναι αυτές που ουσιαστικά πιέζουν τη χώρα προς την περίοδο που πρέπει να δανειστεί. Γιατί; Για να αυξήσουν το κόστος δανεισμού της και να αποκομίσουν μεγαλύτερο όφελος οι επενδυτές.

Το χειρότερο, πάντως, είναι πως φαίνεται ότι ο έλεγχος έχει πλέον χαθεί. Το spread στο ασφάλιστρο κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της χώρας στα επόμενα 5 χρόνια (CDS) -βάσει του οποίου προκύπτει και η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας- έφτασε μέσα στην εβδομάδα τις 422 μονάδες βάσης, όταν το αντίστοιχο CDS του Ντουμπάι, μετά τη στάση πληρωμών από την κρατική εταιρεία Dubai World τον Νοέμβριο του 2009, ήταν 435 μονάδες.

Παράλληλα, και το spread των 10ετών ομολόγων έσπασε το φράγμα των 400 μονάδων την Πέμπτη, φτάνοντας στο 4,05%. Το επιτόκιο των 10ετών τίτλων ανήλθε ακόμα και στο 7,24%, ενώ το αμέσως προηγούμενο υψηλό συναντάται στις 19 Οκτωβρίου 1999 και ήταν 6,89%. Ενδεικτικό του πόσο ανοχύρωτη είναι η Ελλάδα στις πιέσεις των αγορών και του πόσο έντονο είναι το παιχνίδι με τη χρεοκοπία της χώρας είναι το γεγονός ότι τα έντοκα γραμμάτια ενός έτους που εκδόθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου και είχαν επιτόκιο 2,20%, την Παρασκευή διαπραγματεύονταν με επιτόκιο 6,16%.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε από το Νταβός την Παρασκευή ότι αν η Ελλάδα δανειστεί τα 54 δισ. που χρειάζεται φέτος με τα ιδιαιτέρως υψηλά επιτόκια που περιγράφονται παραπάνω, «θα ήταν καταστροφικό για τη δυνατότητά μας να κάνουμε άλλα πράγματα». Αρκεί να αναφέρουμε μόνον, ότι αν το μέσο επιτόκιο κινηθεί φέτος στην περιοχή του 6 - 7% (από ό, τι φαίνεται είναι μία αισιόδοξη εκτίμηση) και η μέση διάρκεια του δανεισμού είναι τα 5 χρόνια, τότε το επιπλέον κόστος για τόκους σε κάθε έναν από τους πέντε επόμενους προϋπολογισμούς θα κυμανθεί μεταξύ των 3,24 δισ. και των 3,78 δισ. ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_31/01/2010_388968

No comments: