28.1.10

ΗΠΑ: 30 δισ. δολ. στις μικρές και μεσαίες επχειρήσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε στην ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους, τουλάχιστον 30 δισ. δολ. που ανακτώνται από το ποσόν που είχε διατεθεί για την «διάσωση» της Wall Street, να χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Προτείνω να πάρουμε 30 δισ. δολ. από τα χρήματα που επέστρεψαν οι τράπεζες της Wall Street και να τα χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε μικρές τράπεζες να δώσουν σε μικρές επιχειρήσεις τις πιστώσεις που χρειάζονται για να συνεχίσουν να επιπλέουν», είπε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα πρότεινε επίσης μια νέα φορολογική έκπτωση για τις πάνω από 1 εκατ. μικρές επιχειρήσεις εάν αυτές «προσλάβουν νέους εργαζόμενους ή αυξήσουν τους μισθούς».

«Και αφού είμαστε σ' αυτό, ας καταργήσουμε τη φορολογία στα κέρδη από πώληση παγίων των μικρών επιχειρήσεων που κάνουν επενδύσεις, και ας δώσουμε ένα φορολογικό κίνητρο σε όλες τις επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, που επενδύουν σε νέα εργοστάσια και εξοπλισμό».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας, μείωση του χρέους, επιβολή περιορισμών στη Γουόλ Στριτ και τις τράπεζες, αύξηση των φοροαπαλλαγών για τη μεσαία τάξη και μείωση των κρατικών δαπανών, υποσχέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη του ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους.

«Πριν ένα χρόνο, ανέλαβα την εξουσία εν μέσω δυο πολέμων, μιας οικονομίας που κλυδωνιζόταν από μια σοβαρή ύφεση, ένα οικονομικό σύστημα στο χείλος του γκρεμού και μια κυβέρνηση καταχρεωμένη. Ειδικοί από όλο το πολιτικό φάσμα προειδοποιούσαν ότι εάν δεν δρούσαμε, θα αντιμετωπίζαμε μια δεύτερη Μεγάλη Ύφεση. Έτσι δράσαμε άμεσα και επιθετικά. Και ένα χρόνο αργότερα, το χειρότερο μέρος της καταιγίδας έχει περάσει» είπε χαρακτηριστικά ο Μπ.Ομπάμα, σε μία προσπάθεια να επανακαθορίσει την πολιτική ατζέντα μετά τις σημαντικές πολιτικές ήττες κατά την πρώτη χρονιά του στην εξουσία.

Η ομιλία του ακολουθεί την ήττα των Δημοκρατικών στη σημαντική αναμέτρηση για μια έδρα στη Γερουσία στην Μασαχουσέτη, που ερμηνεύθηκε από αρκετούς αναλυτές ως ένδειξη της δυσαρέσκειας των πολιτών για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του. Η ήττα στοίχισε στους Δημοκρατικούς την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στο σώμα αυτό του Κογκρέσου.

Ο Ομπάμα επιχείρησε να δείξει ότι συναισθάνεται τη δυσαρέσκεια, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πορεία της οικονομίας και το υψηλό ποσοστό ανεργίας (10%), ωστόσο υποσχέθηκε ότι δε θα εγκαταλείψει την προσπάθεια να αναδιαμορφώσει το σύστημα υγείας και πρόνοιας και κάλεσε να υπάρξει συνεργασία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το ζήτημα.

«Ώσπου να σταματήσω να μιλάω απόψε, κι άλλοι Αμερικανοί θα έχουν χάσει την ασφάλιση υγείας τους. Εκατομμύρια θα τη χάσουν εφέτος» είπε. «Δε θα απομακρυνθώ από αυτούς τους Αμερικανούς. Και ούτε θα έπρεπε να το κάνουν οι άνθρωποι σε αυτή την αίθουσα» πρόσθεσε, σημειώνοντας: «Αντί να δίνουμε τις ίδιες κουραστικές μάχες που κυριάρχησαν στην Ουάσινγκτον για δεκαετίες, είναι καιρός να κάνουμε κάτι καινούριο. Ας δοκιμάσουμε την κοινή λογική».

Στην προσπάθειά του να αποποιηθεί των κατηγοριών των Ρεπουμπλικανών ότι έχει πρόθεση να υπερδιογκώσει τις κρατικές δαπάνες, ο Ομπάμα πρότεινε «πάγωμα» εγχώριων προγραμμάτων.

Η Νάνσι Πελόσι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στην εφημερίδα Politico ότι αυτό το «πάγωμα» πρέπει να συζητηθεί και να μην εξαιρεθούν οι στρατιωτικές δαπάνες.

Ζήτησε, επίσης, τα τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια που ανακτώνται από το ποσό που είχε διατεθεί για τη «διάσωση» της Γουόλ Στριτ να χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και, παράλληλα, πρότεινε μια νέα φορολογική έκπτωση για τις πάνω από 1 εκατ. μικρές επιχειρήσεις εάν αυτές «προσλάβουν νέους εργαζόμενους ή αυξήσουν τους μισθούς».

«Κι αφού είμαστε σ' αυτό, ας καταργήσουμε τη φορολογία στα κέρδη από πώληση παγίων των μικρών επιχειρήσεων που κάνουν επενδύσεις, και ας δώσουμε ένα φορολογικό κίνητρο σε όλες τις επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, που επενδύουν σε νέα εργοστάσια κι εξοπλισμό» είπε.

Ο Μπ.Ομπάμα πρότεινε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για να προτείνει μέτρα για τη μείωση του χρέους, το οποίο αυξήθηκε στο 1,4 τρισ. δολάρια το οικονομικό έτος 2009.

Ακόμα, πρότεινε βελτίωση των μέτρων για την προστασία των ΗΠΑ από ενδεχόμενες επιθέσεις «τρομοκρατών με βιολογικά όπλα».

Ο Μπαράκ Ομπάμα παραμένει δημοφιλής, αλλά η εμπιστοσύνη στις πολιτικές που εφαρμόζει μοιάζει να εξανεμίζεται, με το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι τις εγκρίνουν να βρίσκεται κάτω από το 50%.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

No comments: