27.1.10

FT: Στο Πεκίνο στρέφεται η Ελλάδα για την πώληση κρατικών ομολόγων

Προσδοκίες πώλησης κρατικών ομολόγων ύψους 25 δισ. ευρώ φαίνεται έχει η χώρα μας από την Κίνα, σύμφωνα με χθεσινό άρθρο των Financial Times –γεγονός που αποδεικνύει ακόμη μια φορά την αυξανόμενη δύναμη του Πεκίνου στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Η αμερικανική τράπεζα, Goldman Sachs προωθεί την πώληση ελληνικών ομολόγων στο Πεκίνο και την κρατική υπηρεσία συναλλάγματος της Κίνας (SAFE), η οποία διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά αποθεματικά ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων, αναφέρουν πηγές των FT.
Ο Γκάρι Κον, επιχειρησιακός διευθυντής της Goldman Sachs, έχει ήδη κάνει δύο ταξίδια στη χώρα μας για να συναντήσει τον πρωθυπουργό και τους ανώτατους αξιωματούχους. Το Πεκίνο, ωστόσο, δεν έχει ακόμη δώσει οριστική απάντηση όσον αφορά στην αγορά των ελληνικών τίτλων.
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει, επίσης, «ότι η Αθήνα έχει διαψεύσει τις φήμες ότι κινεζική τράπεζα θα εξαγοράσει στρατηγικό μερίδιο στην Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] από τις ελληνικές αρχές». Το ενδεχόμενο εξαγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 5-10 δισ. ευρώ, ωστόσο, φαίνεται πιο πιθανό μετά τη δεύτερη επίσκεψη του κ. Κον στην Αθήνα, σύμφωνα με τους FT.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε στην εφημερίδα ότι σκοπεύει να επισκεφτεί την Κίνα στο πλαίσιο περιοδείας των αξιωματούχων στο εξωτερικό με σκοπό την προώθηση των ελληνικών ομολόγων.
Τα συναλλαγματικά αποθεματική της Κίνας αυξήθηκαν κατά 130 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2009, ωστόσο, η Κίνα δήλωσε ότι διαθέτει ήδη «σημαντική ποσότητα» ελληνικών χρεωστικών τίτλων και ότι την προβληματίζει η προοπτική προσθήκης νέων, σύμφωνα με πηγές των FT προσκείμενες στη SAFE.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1770473

ΥΠΟΙK: Διαψεύδονται τα περί πώλησης ομολόγων στην Κίνα
«Τα μεγέθη που αναφέρθηκαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών, στο Reuters, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα των Financial Times και της Wall Street Journal.
Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να διαθέσει κρατικούς τίτλους ύψους 25 δισ. δολαρίων στο Πεκίνο με τη διαμεσολάβηση της Goldman Sachs -συμφωνία που, σύμφωνα με τη σημερινή δήλωση του ΥΠΟΙΚ, δεν ισχύει.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1770492

No comments: