27.1.10

Fitch: Πιθανή η υποβάθμιση της Πορτογαλίας

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας είναι πιθανή καθώς το έλλειμμα της χώρας το 2009 αποδεικνύεται υψηλότερο των εκτιμήσεων, ανέφερε η Fitch.Ο αναλυτής της Fitch, D. Renwick, δήλωσε στο Reuters ότι ο οίκος διατηρεί την αρνητική αξιολόγηση της Πορτογαλίας αφού οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης τοποθετούν πλέον το έλλειμμα της χώρας στο 9,3% του ΑΕΠ. Η Fitch αξιολογεί τη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας με «ΑΑ».
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/566598/ArticleNewsWorld.aspx

Η πορτογαλική συνταγή για έξοδο από την κρίση
Σειρά μέτρα που περιλαμβάνουν από πάγωμα μισθών και υψηλή φορολόγηση των μπόνους των τραπεζιτών, μέχρι χρηματικά κίνητρα για αντικατάσταση οχημάτων με ηλεκτρικά ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, με στόχο τη μείωση του ελλείμματός της. Όπως μεταδίδει το FT.Com, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης η πορτογαλική κυβέρνηση δείχνουν ότι το έλλειμμα υπερτριπλασιάστηκε το 2009 στο 9,3% του ΑΕΠ, το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας και σημαντικά υψηλότερο από αυτό που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 περιλαμβάνονται και διάφορα κίνητρα προκειμένου η Πορτογαλία να βγει από την ύφεση, ενώ η κυβέρνηση της χώρας αναμένει ανάπτυξη 0,7% φέτος. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 1% του ΑΕΠ φέτος, στο 8,3% του ΑΕΠ. "Μέχρι το 2013 θα μειώσουμε το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ", δήλωσε ο κ. Fernando Teixeira dos Santos.
Τα μέτρα που προωθεί η πορτογαλική κυβέρνηση είναι τα εξής:
- Πάγωμα των αυξήσεων των πραγματικών μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους. - Φορολογία 50% επί των μπόνους τραπεζιτών που ξεπερνούν τις 27.500 ευρώ ετησίως το 2010 και 35% για αόριστο χρονικό διάστημα στο μέλλον.
- Αυστηρότερους περιορισμούς στις φοροελαφρύνσεις των τραπεζών.
- Κίνητρα ώστε να ενθαρρυνθεί η εισαγωγή μικρών εταιριών στο χρηματιστήριο και η διεθνοποίησή τους.
- Χρηματικό κίνητρο για απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων και αντικατάστασή τους με ηλεκτρικά οχήματα.
- Έναρξη έργων για την κατασκευή νέου αεροδρομίου στη Λισαβόνα, σιδηροδρομικού δικτύου και άλλων μεγάλων έργων υποδομής στον τομέα των μεταφορών, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα.
- Ιδιωτικοποίηση του κρατικού αεροδρομίου Aeroportos de Portugal.
- Αύξηση των επιδομάτων σε άνεργες οικογένειες και μεγαλύτερες περίοδοι καταβολής επιδόματος ανεργίας για τους πιο φτωχούς εργαζομένους.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/566585/ArticleNewsWorld.aspx

Πορτογαλία: "Μην βιαστείτε να μας συγκρίνετε"
Οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας δεν θα πρέπει να λάβουν βιαστικές αποφάσεις και να υποβαθμίσουν την αξιολόγηση της Πορτογαλίας, παρά πρώτα να αποτιμήσουν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Fernando Teixeira dos Santos. Σημειώνοντας ότι η κατάσταση στο χρέος και το έλλειμμα της Πορτογαλίας «δεν έχουν καμία σχέση με της Ελλάδας,» ο υπουργός τόνισε ότι η χώρα του «αξίζει το πλεονέκτημα της αμφιβολίας» όσον αφορά τα μέτρα διόρθωσης του ελλείμματος. Συμπλήρωσε ότι πιστεύει ότι η προβλεπόμενη ανάκαμψη «θα καταστήσει δυνατή την διόρθωση του ελλείμματος.» Στο σχέδιο προϋπολογισμού 2010, η κυβέρνηση προβλέπει μείωση του ελλείμματος 2010 κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο 8,3% του ΑΕΠ.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/566606/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: